Kompoty są doskonałym dodatkiem do obiadu i innych dań. Ich owocowy smak podkreśla wytrawne potrawy obiadowe. Kontrasty pomiędzy słodkim i słonym zawsze dobrze wypadają. Kompot z suszonych śliwek posiada do tego jeszcze wyjątkowy aromat, który kojarzy się ze świętami.
Kompot z suszonych śliwek zna większość z nas. Nie od dziś wiadomo też, że na smak potraw przekłada się również jakość użytych produktów. Dlatego też wybór właściwych owoców ma kluczowe znaczenie. Przy zakupie dobrze jest zwrócić uwagę, czy owoce są dobre gatunkowo, bo również to będzie miało wpływ na kompot. Poza tym najlepszym wyborem będą śliwki węgierki, czyli nasze rodzimy owoce. Mają one głęboki smak i aromat w przeciwieństwie do śliwek kalifornijskich.
Kompot wigilijny ze śliwek podawany jest jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Jest źródłem błonnika i wielu witamin, takich jak np. A, K, B, E. Co ważne, kompot z suszu posiada dość dużo kalorii. Jedna szklanka to aż 200 kcal.
Nie ma jednego przepisu na kompot wigilijny. Wiele zależy od tradycji w naszej rodzinie i od tego, jakie smaki lubimy. Utarło się, że kompot z suszonych śliwek jest wigilijny. Z powodzeniem jednak można dodać do niego także inne suszone owoce jak np. gruszki, jabłka, pomarańcze, a także inne aromatyczne dodatki jak np. goździki, cynamon, imbir. Takiego kompotu nie robi się też szybko, ponieważ ważne jest, aby jak najbardziej przyszedł aromatem dodanych składników.
Są potrawy, bez których wydaje się, że wigilia nie byłaby taka sama. Jedną z nich jest właśnie kompot ze śliwek suszonych. Jego aromat zna większość z nas i co roku za nim tęskni. Przepis nie jest skomplikowany - oto i on:
Składniki:
Wykonanie:
Śliwki opłukać i zalać częścią wody. Pozostawić na kilka godzin, by namiękły i puściły sok. Dolać resztę wody i zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować 20-40 minut. Dosłodzić do smaku i schłodzić przed podaniem.
Jak już wspomniano, świąteczny kompot nie musi być zrobiony tylko z jednego rodzaju owoców. Zatem można dodać coś więcej do suszonych śliwek. Wigilijny przepis może zawierać także inne owoce i dodatki.
Składniki:
Wykonanie:
Owoce opłukać, włożyć garnka i zalać wodą. Pozostawić do namoczenia na kilka godzin, może być na całą noc. Następnie dolać wody. Im więcej będzie wody, tym bardziej delikatny będzie kompot. Dodać goździki i cynamon. Ten ostatni może być dodany także w formie laski. Zagotować i gotować około 30 min. Jeśli owoce się rozpadną, przed podaniem schłodzony kompot można przelać przez sitko. W razie potrzeby dosłodzić miodem.