Co wrzucić do świątecznej herbaty? Najlepszą kompozycję zrobisz z...

Herbata świąteczna przywodzi na myśl święta swoim aromatem, gdyż zawiera w sobie korzenne przyprawy, zwykle cynamon i goździki. Jest napojem silnie rozgrzewającym i wprawiającym w dobry nastrój.

Herbata świąteczna to napój, który można przygotować na wiele sposobów. Jego bazą jest najczęściej napar z czarnej herbaty, który swoją intensywnością dorównuje wyrazistemu smakowi przypraw.

Zobacz wideo Prezent w nietypowym kształcie? Nie ma obaw! Tymi sposobami możesz zapakować wszystko

Jak zrobić świąteczną herbatę?

Zastanawiając się, jak zrobić świąteczną herbatę, warto pamiętać, że co do zasady sporządza się ją na bazie herbaty czarnej. Można posiłkować się odmianą Earl Grey, choć oczywiście wówczas uzyskamy nieco inny smak, z uwagi na obecność olejku z bergamotki. Do świątecznej herbaty dodajemy ulubione składniki wedle uznania, choć obowiązkowo powinny się wśród nich znaleźć przyprawy korzenne, w szczególności cynamon w formie sypkiej bądź jako laska. Jeśli herbata świąteczna ma wpływać korzystnie na trawienie, warto dodać do niej cząstki suszonej śliwki, jeśli natomiast chcemy przełamać lekką goryczkę napoju, sięgnijmy po odrobinę miodu, pamiętając, by nie dodawać go do gorącego naparu. Podobnie w przypadku plasterków cytryny czy świeżej pomarańczy – unikajmy dodawania ich do gorącego napoju, gdyż pod wpływem wysokich temperatur tracą one swoje właściwości.

Przygotowując świąteczną herbatę, warto sięgnąć po świeże lub suszone owoce – obok cytrusów sprawdzą się też jabłka (za ich sprawą napój zyska lekko kwaskowaty smak oraz właściwości wspomagające trawienie), maliny (o silnych właściwościach przeciwzapalnych) czy pigwa (znana również z działania przeciwzapalnego). W herbacie świątecznej nie może też zabraknąć przypraw, obok cynamonu, goździków czy anyżu pożądanym dodatkiem będzie imbir (o działaniu rozgrzewającym i wspomagającym odporność, dodatkowo świetnie radzi sobie z mdłościami czy uczuciem przejedzenia), kardamon (wspomagający trawienie i korzystnie wpływający na samopoczucie) czy wanilia (która doda napojowi słodkiego smaku). Można też sięgnąć po gałkę muszkatołową, która wspomaga trawienie i zapobiega wrzodom żołądka. Świąteczną herbatę podajemy w kubku ze świątecznymi motywami, najlepiej gdy będzie on przezroczysty. Na brzegu naczynia warto zawiesić plasterek pomarańczy a do napoju dołożyć też laskę cynamonu. Jeśli kubek umieścimy na spodeczku, połóżmy na nim również małe, korzenne ciasteczko.

Herbata świąteczna: przepis na klasyczny napój

Tym, co smakuje idealnie, gdy na dworze śnieg, a my zasiadamy w fotelu pod choinką, jest herbata świąteczna. Przepis na ciepły, aromatyczny napój bazuje z reguły na naparze z czarnej herbaty, a dobór dodatków uzależniony jest tak naprawdę od naszych preferencji. Klasyczna herbata świąteczna może zostać przygotowana w następujący sposób:

Składniki:

  • 4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
  • pół pomarańczy
  • 3 goździki
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 cm laski cynamonu
  • 2 cm laski wanilii
  • świeży rozmaryn
  • 0,8 l wody
  • miód do smaku.

Sposób przygotowania:

Herbatę i przyprawy korzenne wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 20 minut. W tym czasie do kubeczków wkładamy plastry pomarańczy i roztartą w dłoniach gałązkę rozmarynu. Napar przecedzamy i przelewamy do kubeczków. Gdy nieco przestygnie, możemy dodać po łyżeczce (lub więcej) miodu.

Świąteczna herbata: przepis

Czym charakteryzuje się świąteczna herbata? Przepis może zawierać naprawdę różne dodatki, jednak z reguły nie można w nim pominąć korzennych dodatków oraz cytrusów. Cała reszta to kwestia upodobań. Możemy np. przygotować:

  • plasterki cytryny, limonki i pomarańczy
  • plasterki świeżego imbiru
  • goździki
  • kardamon
  • gwiazdki anyżku
  • korę cynamonu
  • miód lub syrop owocowy
  • maliny, żurawinę, jabłko – świeże lub suszone
  • świeże zioła (rozmaryn, melisę, miętę)
  • oraz 0,5 l mocno zaparzonej czarnej herbaty.

Najpierw przygotowujemy wszystkie dodatki, a na koniec sporządzamy gorący napar, zalewając dwie łyżki czarnej herbaty liściastej wrzątkiem. Napar przelewamy przez sitko do dzbanka lub od razu do szklanych kubków. Następnie dodajemy do niego korę cynamonu, goździki, plasterki imbiru i cytrusów oraz wybrane przyprawy i owoce. Zioła, zwłaszcza rozmaryn, przed dodaniem dobrze jest lekko rozetrzeć w palcach. Napój można dosłodzić miodem lub syropem owocowym.

Świąteczna herbata: pomysł na upominek

Świąteczna herbata to również świetny pomysł na prezent. Jeśli chcemy sporządzić mieszankę do parzenia, którą podarujemy komuś jako świąteczny upominek, musimy przygotować:

  • 50 g czarnej herbaty liściastej (może być również Earl Grey)
  • goździki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 pomarańczę
  • migdały
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej.

Na początek myjemy pomarańczę i okrawamy ją ze skórki. Skórkę pomarańczową kroimy w drobną kostkę i suszymy na kaloryferze (na papierowej tacce) lub w piekarniku. Podobnie postępujemy z migdałami. Po procesie suszenia skórki i migdały dodajemy do liści czarnej herbaty, a następnie mieszamy z przyprawą korzenną, cynamonem i goździkami. Gotową mieszankę pakujemy w woreczek lub słoik i przyozdabiamy. Pamiętajmy jednak, że świąteczna herbata przygotowana na bazie czarnej herbaty z dodatkiem pomarańczy, goździków i cynamonu to podstawowa wersja napoju. Można poszerzać ją o dowolne składniki, które dodatkowo wzbogacą jej smak, a ponadto nadadzą jej właściwości prozdrowotnych, np. wspomagając trawienie czy wzmacniając odporność.

Więcej o: