Potrawy świąteczne, które można mrozić - zrób je na początku grudnia, a w święta sobie podziękujesz

Wielu z nas do świątecznego menu wprowadza potrawy świąteczne, które można mrozić. Jest to dobra koncepcja szczególnie dla dużych rodzin czy osób spodziewających się większej liczby gości.

Przygotowując odpowiednio wcześniej te potrawy świąteczne, które można mrozić, jesteśmy w stanie rozłożyć w czasie przygotowania świąteczne. Unikniemy też nadmiernego stresu w kuchni towarzyszącego nam w ostatnich godzinach przed wieczerzą wigilijną.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Potrawy świąteczne: Boże Narodzenie charakteryzuje bogato zastawiony stół

Choć w każdym domu przygotowywane są nieco inne potrawy świąteczne, Boże Narodzenie dla wielu ma jeden wspólny mianownik w postaci dużych ilości smacznych, ale czasochłonnych w przygotowaniu potraw. Niestety, nie wszystkie da się przygotować dużo wcześniej i na przykład zamrozić bądź zawekować. Taką potrawą, którą najlepiej jest przygotować nie wcześniej niż na dzień lub dwa przed świętami jest chociażby wigilijna zupa grzybowa. Oczywiście, można ją mrozić, ale w efekcie utracimy wiele aromatycznych związków z grzybów. Inną świąteczną potrawą, której nie należy przechowywać w zamrażarce, są śledzie. Zdecydowanie lepiej smakują przygotowane na świeżo. Specjaliści odradzają też mrożenia świątecznego sernika, który po rozmrożeniu nie tylko utraci swoją strukturę, ale wręcz może zrobić się kwaśny. Podobnie ma się rzecz z rybą w galarecie, której proces mrożenia zdecydowanie może zaszkodzić. Nie jest też zalecane mrożenie sałatki jarzynowej, zwłaszcza jeśli została już wymieszana z majonezem.

Potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej

Na szczęście istnieją potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej, a nawet takie, które przygotować wcześniej trzeba. Jedną z nich jest wigilijny barszcz, a konkretniej zakwas na ten barszcz. Warto samodzielnie ukisić buraki, by barszcz nabrał niepowtarzalnego aromatu i koloru. Zakwas na barszcz należy wstawić odpowiednio wcześniej, najlepiej nie później niż na 7 do 10 dni przed Wigilią. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce, a w dniu Wigilii wystarczy go połączyć z lekkim bulionem i dodać uszka, by cieszyć się aromatyczną wigilijną zupą. Dobrym sposobem na zachowanie świeżości przez świąteczne potrawy jest wekowanie. Przygotować wcześniej i zawekować można na przykład kapustę z grochem, kaszę z grzybami, rybę po grecku, gołąbki czy też kompot z suszu. Z całą pewnością przygotować wcześniej należy też bigos. Jego wykonanie wymaga długiego gotowania, zatem zdecydowanie nie jest to potrawa, którą należałoby się zajmować na ostatnią chwilę. Na szczęście bigos można z powodzeniem zawekować w słoikach, bądź też zamrozić. Co więcej, bigos jest potrawą, w przypadku której mrożenie czy wielokrotne odgrzewanie działa na jej korzyść, poprawiając jej walory smakowe.

Dania na Wigilię, które można mrozić

Jako dania na Wigilię, które można mrozić, wymieniane są przede wszystkim pierogi i uszka. Oczywiście i tu zdania są podzielone: niektórzy twierdzą, że mrożenie pierogów wpływa negatywnie na ich smak. Te osoby mogą przygotować wcześniej i zamrozić gotowy farsz do pierogów – w dniu Wigilii będą musiały przygotować jedynie świeże ciasto i skorzystać z rozmrożonego farszu. Zdecydowanie więcej czasu można jednak zaoszczędzić, mrożąc gotowe pierogi (bądź uszka) – surowe lub podgotowane. Jeśli zdecydujemy się na tę drugą opcję, to ugotowane pierogi dokładnie odcedzamy i delikatnie smarujemy olejem. Cienką warstwą oleju smarujemy też tackę, na którą wykładamy pierogi jeden obok drugiego tak, by nie stykały się ze sobą. Przestudzone pierogi ułożone na tacce umieszczamy w zamrażalniku na półtorej godziny. Po tym czasie przekładamy je do pojemników lub woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Jeśli zdecydujemy się zamrozić surowe pierogi, co jest przez wielu znawców kuchni zalecane, to postępujemy z nimi w ten sam sposób, tyle że nie musimy ich smarować olejem przed mrożeniem. Tak przygotowane pierogi będzie można wyjmować z pojemników sztuka po sztuce. Wystarczy jeszcze zamrożone pierogi umieścić w garnku z wrzątkiem i gotować na małej mocy palnika do miękkości ciasta.

Oprócz pierogów i uszek można również zamrozić świąteczny makowiec. Do mrożenia nadaje się zarówno sama masa makowa, jak i gotowy makowiec drożdżowy lub zawijany. Należy jednak unikać mrożenia makowca z jabłkami. Zamrozić też można z powodzeniem biszkopt do świątecznego ciasta czy tortu makowego. Upieczony i ostudzony biszkopt należy zapakować w folię spożywczą i zamrozić, a potem powoli odmrażać w lodówce. Po odmrożeniu będzie się go lepiej kroiło i kształtowało.

Więcej o: