Co jest potrzebne do ryby po japońsku? Sekretem jest ciasto. Mięso wychodzi pyszne i soczyste
Wcale nie po grecku. Rybę robię tylko w ten sposób. Jest idealna na święta i sylwestra
REKLAMA
pabara
Jaka ryba jest najlepsza na święta? Choć na wigilijnym stole niewątpliwie króluje karp, wiele osób podaje dodatkowo przysmak po grecku lub śledzie. W tym roku zaskocz najbliższych inną, wyjątkowo smaczną wersją po japońsku. Na pewno poproszą o przepis.
3
Co jest potrzebne do ryby po japońsku? Sekretem jest ciasto. Mięso wychodzi pyszne i soczyste. Fot. istockphoto.com / ArtCookStudio
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ryba po japońsku to pyszny pomysł na przekąskę zarówno na święta, sylwestra, jak i każdą inną okoliczność. Może być podawana na ciepło i zimno, zrobisz ją stosunkowo szybko, a smakuje tak dobrze, że nikt nie zatęskni za grecką wersją. Mięso wychodzi wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Wystarczy około 40 minut, by przygotować porcje nawet dla 10 osób.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Jaka ryba jest najlepsza na święta? Zrób zamiast tej po grecku
Ryba po japońsku jest zdecydowanie delikatniejsza w smaku od tej po grecku. Do tego mięso pozostaje wyjątkowo soczyste. Wszystko za sprawą ciasta, w którym jest smażona. Jak ją przygotować? Na ok. 10 porcji będziesz potrzebować:
PORADA! Choć do ryby po japońsku najlepiej nadaje się mintaj, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić go morszczukiem, miruną lub inną, lubianą przez ciebie rybą.
Jak się robi zalewę do ryby po japońsku? Ważne jest też ciasto
Zacznij od przygotowania mięsa. Filety pokrój w 5-centymetrowe kawałki, po czym dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie delikatnie skrop sokiem z cytryny, przypraw wedle uznania (wystarczy sól i pieprz) i odstaw na 5-10 minut, aby złapały nieco smaku. W tym czasie przyrządź ciasto naleśnikowe.
W misce wymieszaj ze sobą mąkę, jajko oraz mleko. Powinna powstać stosunkowo gęsta masa.
Na patelni rozgrzej olej.
Przygotowane wcześniej kawałki mięsa zanurz w cieście, po czym usmaż w obu stron. Powinny ładnie się zarumienić. Gdy tak się stanie, odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Gdy skończysz z mięsem, czas na zrobienie zalewy. Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka i zeszklenia jej na patelni. Gdy będzie się podsmażać, ogórki i paprykę pokrój w paski.
W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej do niego wodę, ocet, olej, dodaj cukier i koncentrat. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, następnie dorzuć podsmażoną cebulę oraz pokrojoną paprykę i ogórki. Ponownie zagotuj, ale przez maksymalnie 3-4 minuty. Następnie poczekaj, aż zalewa nieco się schłodzi.
W dużym naczyniu układaj warstwami warzywa z zalewą oraz rybę. Podawaj na ciepło, bądź zimno.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.