Regionalny przysmak do barszczu i do bulionu. Jak zrobić kulebiak? Najważniejsze jest ciasto

Przepis na kulebiak pochodzi z Lubelszczyzny, ale bardziej lub mniej znany jest w całej Polsce. To pyszny, drożdżowy zawijas z wytrawnym farszem, który często serwuje się w Wigilię lub jako dodatek do czerwonego barszczu bądź esencjonalnych bulionów, lub rosołu. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale to tak naprawdę bułka z masłem. Jak zrobić pyszny, puszysty i aromatyczny kulebiak? Podstawą jest ciasto - ważna jest zasada pół na pół.

W okolicach Lublina, ale także na Suwalszczyźnie i Podlasiu nikomu nie trzeba przedstawiać przepisu na kulebiak, który przez lata był w wielu domach jedną z dwunastu wigilijnych potraw. Moja babcia mówiła, że to taki grzybowy strudel, tylko z drożdżowego ciasta, ja pieszczotliwie nazywam to danie pasztecikiem na sterydach. Farsz do kulebiaka może być różny, niektórzy serwują go z mielonym mięsem, inni z mięsem z rosołu, jeszcze inni z farszem warzywno-rybnym.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kulebiak z kapustą i grzybami, który świetnie zastąpi uszka w wigilijnym barszczu. Zanim jednak przystąpimy do pracy nad farszem, trzeba odpowiednio zadbać o ciasto - musi być mocno drożdżowe. Zapamiętaj zasadę pół na pół - na pół kilograma mąki przypada pół kostki drożdży. Pół kostki to ok. 50 g, więc proporcje są jasne. 

Kulebiak - regionalny przysmak idealny na święta

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej (typ 500),
  • 50 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 50 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • średnia biała cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek.

Kulebiak z kapustą i grzybami - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie kulebiaka zacznij od ciasta drożdżowego. Najpierw przygotuj rozczyn - do miseczki wkrusz drożdże i dodaj cukier. Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie wlej ok. pół szklanki mleka (powinno być letnie) i dodaj dwie płaskie łyżki mąki. Zamieszaj składniki i zostaw na 15-20 minut. Kiedy rozczyn rośnie, w garnuszku rozpuść masło.
  2. Po lekkim wyrośnięciu, przelej rozczyn do większej miski, dodaj przesianą mąkę i wlej resztę mleka. Wbij dwa jajka i dodaj sól. Zamieszaj składniki łyżką i kiedy się połączą, stopniowo wlewaj ciepłe masło, następnie wyrabiaj ciepłymi rękami. Uzbrój się w cierpliwość - żeby dobrze wyrobić ciasto drożdżowe, potrzebujesz około 15 minut.
  3. Kiedy twoje ciasto jest już odpowiednio elastyczne i gładkie, nadaj mu kształt kuli, a miskę, w której jest twoje ciasto, przykryj płócienną ściereczką. Odłóż je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno wyrastać przez około godzinę). Ważne jest, by w czasie wyrastania nie ruszać miski z ciastem.
  4. Kiedy ciasto rośnie, przygotuj farsz. Drobno pokruszone grzyby włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Wstaw na ogień i dodaj ziele angielskie, kilka listków laurowych i gotuj grzyby do miękkości.
  5. Do miękkich grzybów dodaj przesiekaną kapustę kiszoną, łyżeczkę kminku i majeranku. Gotuj całość na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka, a płyn nieco odparuje.
  6. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj kapustę i grzyby. Smaż całość przez 5-7 minut.
  7. Gdy twój farsz jest gotowy, a ciasto pięknie wyrosło, wyłóż je na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę jeszcze wyrabiaj i podziel ciasto na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj na prostokąt (wymiary ok. 30x35 cm) i wyłóż połowę przygotowanego farszu, pamiętaj jednak, by zostawić kawałek wolnego brzegu (ok. 1 cm).
  8. Teraz najważniejszy moment - zwijanie rolady. Kulebiak zwijaj wzdłuż dłuższego brzegu i dokładnie zlep końce. Następnie połóż zwiniętą roladę na papierze do pieczenia. Wierzch kulebiaka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem. Gotowy kulebiak pozostaw jeszcze do lekkiego podrośnięcia. W ten sam sposób przygotuj pozostałą część ciasta.
  9. Gotowe kulebiaki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez minimum 40 minut. Podawaj jako dodatek do bulionu wołowego lub barszczu czerwonego.
Więcej o: