Zaskakujący przepis na łososia. W święta zrobi furorę, ale ważny jest czas

Jeśli już powoli myślisz o tym, co podać gościom podczas spotkań przy świątecznym stole, proponujemy coś, co z pewnością ich zaskoczy. Dziś mamy dla ciebie przepis na łososia, który jest kulinarnym hitem w Skandynawii i jest tak prosty, że robi się praktycznie sam. Co to jest gravlax i z czym to się je? Przygotuj się na najlepszego łososia w twoim życiu.

W okresie bożonarodzeniowym na naszych stołach królują ryby pod różnymi postaciami. Nie może zabraknąć karpia, najróżniejszych śledzi, sałatek z rybami i ryby po grecku. To wszystko są naprawdę pyszne rzeczy, ale umówmy się - nie zaskoczą świątecznych gości. Jeśli więc chcesz podać coś wpisującego się w klimat świątecznych smakołyków, a jednocześnie nie chcesz, by była to oklepana przekąska, przygotuj gravlax

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Gravlax to bardzo popularny w Skandynawii przysmak, który serwowany jest nie tylko podczas świąt i można zamówić go w każdym barze i restauracji. To dojrzewający filet z łososia marynowany w soli, cukrze, koperku i grubo mielonym pieprzu. Po kilku dniach w tej marynacie mięso staje się aksamitne, delikatne i pełne smaku. Idealnie sprawdzi się na zimnej płycie oraz na kanapce lub jako dodatek do lekkich sałatek. Jeśli chcesz spróbować zrobić gravlax w domu, pamiętaj, żeby zacząć tydzień wcześniej - tyle powinien marynować się łosoś. 

Łosoś w tej wersji to rarytas. Jak zrobić gravlax?

Składniki:

  • 2 filety z łososia po ok. 500 g (łosoś nie może być mrożony),
  • 6 łyżek soli,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki kulek ziela angielskiego,
  • łyżka pieprzu ziarnistego,
  • kilka kulek jałowca,
  • 2 pęczki świeżego koperku,
  • 3 cytryny.

Gravlax - sposób wykonania:

  1. Przygotuj pudełko próżniowe, naczynie żaroodporne lub brytfannę i coś ciężkiego, czym można obciążyć później potrawę.
  2. Płaty łososia osusz i wyjmij ości, jeśli je widzisz. Następnie posiekaj koper i wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj, razem z sokiem z jednej cytryny. Jeśli masz moździerz, rozgnieć w nim ziele angielskie i jałowiec.
  3. Płaty łososia włóż do naczynia, dokładnie nasmaruj przyprawami i dodaj koper. Następnie obciąż mięso czymś ciężkim i włóż do lodówki. Łosoś powinien marynować się przez 5-7 dni. Jednak co jakiś czas odwracaj rybę, by równomiernie nabrała aromatu przypraw.

Gotowy gravlax podawaj w dowolny sposób. Pamiętaj jednak, że najsmaczniejszy jest bardzo cienko pokrojony i podany w towarzystwie świeżego pieczywa lub skropiony sokiem z cytryny, lub sosem sojowym. Taka przekąska zniknie ze stołu w okamgnieniu. 

Więcej o: