Przestań moczyć grzyby w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatne i szybciej się ugotują

Wiele świątecznych potraw nie może obejść się bez suszonych grzybów. Są między innymi obowiązkowym składnikiem farszu do pierogów i uszek. Zanim jednak połączymy je z pozostałymi składnikami, trzeba je odpowiednio przygotować, czyli namoczyć. Zazwyczaj używa się do tego wody i nie jest to błędem. Można jednak postąpić jeszcze lepiej, dzięki czemu grzyby będą smaczniejsze.

Brak suszonych grzybów w wigilijnych potraw to jak brak na świątecznym stole sałatki jarzynowej lub śledzi. Są nieodłącznym składnikiem, który nadaje daniom niepowtarzalnego aromatu. Zanim jednak ich użyjemy, trzeba je namoczyć. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić to w wodzie. Nie wpływa negatywnie na ich smak, pod warunkiem, że nie jest ani wrząca, ani bardzo zimna. Grzyby suszone najlepiej moczyć w letniej, przegotowanej wodzie.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Moczenie grzybów suszonych. Zalej je mlekiem, a uzyskasz lepszy smak

Jest jednak jeszcze inny, staropolski patent na moczenie grzybów. Zamiast wody warto użyć mleka. Namoczone w nim suszone grzyby stają się delikatniejsze i łagodniejsze w smaku. To dobry sposób, by pozbyć się z nich charakterystycznej goryczki. Dzięki temu stworzą idealne połączenie m.in. z kapustą kiszoną, której również używa się do przygotowania świątecznego farszu. 

Moczenie grzybów suszonych w mleku ma też jeszcze inną zaletę. Dzięki temu szybciej się ugotują. Trzeba je tylko zalać mlekiem, najlepiej lekko osolonym i pozostawić na kilka godzin (minimum pięć), aż napęcznieją. Potem można przełożyć je do garnka i gotować do miękkości. 

Jeżeli więc lubisz testować nowe metody i porady kulinarne, już niedługo będziesz mieć okazję, aby samemu przekonać się, czy patent z moczeniem grzybów suszonych w mleku sprawdza się w twoim przypadku. Mamy nadzieję, że farsz do pierogów i uszek, który przygotujesz na święta, zyska dzięki temu sposobowi wyjątkowy smak.

Więcej o: