-
Haps
-
Boże Narodzenie
- Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek
Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek
Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się barszcz czerwony, czasami też zupa grzybowa lub zupa rybna. W mojej rodzinie jednak nie serwuje się typowej zupy rybnej, a rosół z karpia i grzybów. To danie, na które czekam najbardziej, jest pyszne i bardzo aromatyczne, ale jeden dodatek jest tutaj niemal jak wisienka na torcie. Bardziej świątecznie już się nie da.
Rosół z karpia to danie wigilijne, które dopiero od kilku lat pojawia się w moim domu. Dotychczas była to kwaśnica wigilijna, jednak muszę przyznać, że zupa rybna na karpiu jest naprawdę wyborna i co ważne, robi się ją naprawdę bardzo łatwo. Najpierw długo gotuje się wywar z korpusów karpia, nie może zabraknąć łbów i płetw. Nie wolno żałować także warzyw i przypraw. Później dodaje się namoczone suszone grzyby i kawałki mięsa z karpia (oczywiście wcześniej należy pozbyć się ości). Na koniec dodaję trochę soku z cytryny lub kwasu z kiszonej kapusty. Taką zupę jemy tylko w święta, ale czekam na nią cały rok, taka jest pyszna.
Zobacz wideo Jak zrobić chrupiąca rybę? Zobacz nasze wideo
Wigilijny rosół z karpia - przepis na wyśmienitą zupę
Składniki:
- 3 korpusy karpi (łby, ogony i ości),
- 500 g mięsa z karpia bez ości,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- większy por,
- 2 cebule,
- natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
- garść suszonych grzybów,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Sposób wykonania:
- Grzyby suszone skrusz w dłoniach i włóż do miski. Zalej je wodą i pozostaw, by napęczniały.
- Ryby wyfiletuj i pokrój na kawałki. Włóż do garnka. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki warzywa (bez cebuli). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 6-8 listków laurowych.
- Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie, a ryba odda do wywaru cały swój armat.
- Wywar przecedź i dodaj obrane z ości mięso. Na oleju rzepakowym podsmaż cebulkę i dodaj do garnka. Dodaj także suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną sosu sojowego. Gotuj, aż grzyby będą całkowicie miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny lub odrobinę kwasu z kiszonej kapusty. Rosół z karpia podawaj z makaronem lub utłuczonymi ziemniakami. Możesz podawać także z uszkami lub krokietami.