Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek

Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się barszcz czerwony, czasami też zupa grzybowa lub zupa rybna. W mojej rodzinie jednak nie serwuje się typowej zupy rybnej, a rosół z karpia i grzybów. To danie, na które czekam najbardziej, jest pyszne i bardzo aromatyczne, ale jeden dodatek jest tutaj niemal jak wisienka na torcie. Bardziej świątecznie już się nie da.

Rosół z karpia to danie wigilijne, które dopiero od kilku lat pojawia się w moim domu. Dotychczas była to kwaśnica wigilijna, jednak muszę przyznać, że zupa rybna na karpiu jest naprawdę wyborna i co ważne, robi się ją naprawdę bardzo łatwo. Najpierw długo gotuje się wywar z korpusów karpia, nie może zabraknąć łbów i płetw. Nie wolno żałować także warzyw i przypraw. Później dodaje się namoczone suszone grzyby i kawałki mięsa z karpia (oczywiście wcześniej należy pozbyć się ości). Na koniec dodaję trochę soku z cytryny lub kwasu z kiszonej kapusty. Taką zupę jemy tylko w święta, ale czekam na nią cały rok, taka jest pyszna. 

Zobacz wideo Jak zrobić chrupiąca rybę? Zobacz nasze wideo

Wigilijny rosół z karpia - przepis na wyśmienitą zupę

Składniki:

  • 3 korpusy karpi (łby, ogony i ości),
  • 500 g mięsa z karpia bez ości,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • większy por,
  • 2 cebule,
  • natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
  • garść suszonych grzybów, 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Sposób wykonania:

  1. Grzyby suszone skrusz w dłoniach i włóż do miski. Zalej je wodą i pozostaw, by napęczniały. 
  2. Ryby wyfiletuj i pokrój na kawałki. Włóż do garnka. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki warzywa (bez cebuli). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 6-8 listków laurowych. 
  3. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie, a ryba odda do wywaru cały swój armat. 
  4. Wywar przecedź i dodaj obrane z ości mięso. Na oleju rzepakowym podsmaż cebulkę i dodaj do garnka. Dodaj także suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. 
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną sosu sojowego. Gotuj, aż grzyby będą całkowicie miękkie. 
  6. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny lub odrobinę kwasu z kiszonej kapusty. Rosół z karpia podawaj z makaronem lub utłuczonymi ziemniakami. Możesz podawać także z uszkami lub krokietami. 
Więcej o: