Trzy sałatki na święta Bożego Narodzenia. Szybkie i proste. Nikt nie poprosi więcej o jarzynową

Sałatki na święta Bożego Narodzenia nie muszą być nudne. Choć jarzynowa to klasyk, warto postawić na coś nowego. Śledziowa z buraczkami, warstwowa z pieczarkami i porem oraz chrupiąca z rukolą i granatem to propozycje, które oczarują gości i wniosą na świąteczny stół niepowtarzalny, nowy smak.

Święta to idealny czas, by zaskoczyć gości nowymi smakami, które ożywią znane rytuały i dodadzą posiłkom wyjątkowego charakteru. Tradycyjne potrawy mogą ustąpić miejsca nowym pomysłom, które zachwycą zarówno wyglądem, jak i smakiem. Wystarczy odrobina kreatywności, by stół stał się miejscem kulinarnych odkryć, a rozmowy w gronie najbliższych nabrały nowego smaku, dosłownie i w przenośni.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Dwie sałatki na święta bożego narodzenia, które zasmakują wszystkim. Po prostu pycha

Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem to tradycyjna propozycja w odświeżonej odsłonie. Kombinacja buraków, kwaśnego jabłka i cebuli, wzbogacona lekkim sosem majonezowo-jogurtowym, doskonale komponuje się ze śledziem, tworząc wykwintne i zbalansowane danie. Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • 4 filety śledziowe w oleju,
  • kwaśne jabłko,
  • 2 średnie buraki,
  • małą cebulę,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczkę soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Zanim zabierzesz się za robienie sałatki, przygotuj śledzie. Filety opłucz pod bieżącą wodą, a następnie namaczaj je w zimnym mleku przez godzinę. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli z mięsa.

  1. Po wyjęciu ryby z mleka osusz je i pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Buraki ugotuj do miękkości, obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  3. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z cebulą.
  4. W niewielkim naczyniu wymieszaj majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. W dużej misce połącz śledzie, buraki, jabłko i cebulę. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Sałatkę przełóż do salaterki i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

PORADA! Sałatka zyskuje na smaku, gdy składniki mają czas się przegryźć, dlatego najlepiej przygotować ją dzień przed podaniem.

Krojenie śledzi / zdjęcie ilustracyjne
Krojenie śledzi / zdjęcie ilustracyjne KamilKowski / iStock / zdjęcie ilustracyjne

Kolejną ciekawą propozycją na świąteczny stół jest warstwowa sałatka z pieczarkami i porem. To kremowe, aromatyczne danie z dodatkiem jajka, które z powodzeniem może zastąpić klasyczną jarzynową. Smakowite połączenie składników sprawia, że trudno się jej oprzeć. Oto, czego potrzebujesz:

  • 300 g pieczarek,
  • biała część pora,
  • 4 jajka,
  • 300 g kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • łyżeczka masła,
  • sól, pieprz do smaku.

Na samym początku zajmij się pieczarkami. Umyj je, osusz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj grzybki i duś, aż odparuje z nich nadmiar wody i lekko się zarumienią. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia i zajmij się pozostałymi składnikami.

  1. Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Por dokładnie umyj, pokrój w cienkie półplasterki i sparz wrzątkiem, aby złagodzić jego ostry smak. Osącz na sicie i pozostaw do ostygnięcia.
  3. W misce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. W szklanej salaterce układaj kolejno warstwy: pieczarki, kukurydzę, por, jajka i część sosu. Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników, kończąc masą majonezowo-jogurtową.

PORADA! Sałatkę podawaj w szklanym naczyniu, które wyeksponuje warstwy.

Granat (zdjęcie ilustracyjne)
Granat (zdjęcie ilustracyjne) fot.pexels-???????-????????

Masz dość ciężkich sałatek? Postaw na orzeźwiający owoc granatu

Jeśli wśród świątecznych potraw szukasz czegoś lekkiego i świeżego, sałatka z rukolą, pestkami granatu i fetą będzie strzałem w dziesiątkę. Jej wyjątkowa kompozycja nie tylko zachwyca smakiem, lecz także stanowi piękną ozdobę stołu. To propozycja, która podpasuje nawet wymagającym gościom. Potrzebne składniki:

  • 200 g rukoli,
  • wydrążone pestki z dwóch granatów,
  • 200 g fety półtłustej,
  • dwie garście orzechów włoskich,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Aby łatwo wydrążyć granat, najpierw odetnij jego górną część, tak aby widoczne były białe błonki dzielące owoc na segmenty. Następnie natnij skórkę wzdłuż tych błonek, ale nie za głęboko, aby nie uszkodzić pestek. Rozchyl owoc na części, a pestki delikatnie wyjmij ręką lub wybij, stukając łyżką w skórkę nad miską. Kiedy granaty są już wydrążone, możemy zabrać się za sałatkę.

  1. Rukolę opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ser feta pokrój w drobną kostkę, a orzechy włoskie lekko upraż na suchej patelni, by wydobyć ich aromat.
  2. W małym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. W dużej misce ułóż rukolę, posyp pestkami granatu, kawałkami fety i orzechami. Całość polej przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
  4. Sałatkę serwuj od razu, by rukola pozostała świeża i chrupiąca. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub lekki dodatek do świątecznego menu.

PORADA! Chcesz dodać więcej wyrazistości? Możesz zastąpić fetę kozim serem.

Więcej o: