Ktoś jeszcze pamięta kultowe ciasteczka, które w PRL-u robiły nasze babcie na święta i różne imprezy? Orzeszki są pyszne, chrupiące "łupinki" skrywają boski krem, a przepis na nie jest bardzo prosty. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna patelnia, ale bez problemu kupisz ją w internecie lub pożyczysz od starszej sąsiadki. Co ważne, jeśli chcesz podać orzeszki w święta, możesz spokojnie upiec je wcześniej, a tuż przed podaniem nadziać kremem. Każdy na pewno się na nie rzuci i nikt nawet nie spojrzy na pierniczki.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Orzeszki - najlepsze ciasteczka z PRL-u. Koniecznie zrób na święta
Składniki:
- 4 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej, ale może być też typ 500,
- 200 g masła,
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 jajka i jedno żółtko,
- 2 czubate łyżki śmietany 18 proc.,
- pełna łyżeczka sody.
Ciasteczka orzeszki - sposób wykonania:
- Zacznij od masła. Włóż je do rondelka i rozpuść. Uważaj jednak, by nie zaczęło się pienić. Następnie pozostaw do ostudzenia, ale nie na tyle, by stężało.
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj jajka i żółtko oraz śmietanę i zacznij zagniatać, stopniowo dodając masło.
- Ciasto podziel na części i z każdej z nich uformuj rulon. Następnie odcinaj niewielkie kawałki i uformuj je w dłoniach w kształt kuleczek.
- Patelnię do orzeszków lekko natłuść masłem lub olejem. Następnie nakładaj do otworów kawałki ciasta i zamykaj patelnię.
- Patelnię trzymaj tuż nad palnikiem ustawionym na dość dużą moc. Po ok. 30 sekundach sprawdź, czy orzeszki są już rumiane. Jeśli nie - trzymaj jeszcze przez kilkanaście sekund.
Ciastka orzeszki nadziewaj ulubionym kremem. Najpopularniejszym kremem był orzechowy na bazie kakao i mleka w proszku, możesz także użyć gotowego kremu czekoladowego, waniliowego lub dowolnego owocowego. Możesz także nadziewać orzeszki ulubioną marmoladą lub kremem budyniowym - opcji jest naprawdę wiele.