-
Haps
-
Boże Narodzenie
- Na święta nie zrobię jarzynowej ani śledziowej. Mam dużo lepszy przepis na sałatkę z rybą
Na święta nie zrobię jarzynowej ani śledziowej. Mam dużo lepszy przepis na sałatkę z rybą
Polacy uwielbiają sałatki i chociaż dla wielu z nas niekwestionowaną królową jest jarzynowa, warto dać szansę innym przepisom. Dziś mamy właśnie taki przepis, który godnie zastąpi jarzynową na świątecznym stole, chociaż ma w składzie i gotowaną marchewkę i ziemniaki. Jednak główny składnik robi mega robotę. Chodzi o wędzonego łososia. Nie oderwiesz się od miseczki.
Sałatki z rybą chętnie robimy na co dzień i na Boże Narodzenie i dziś właśnie zaprezentujemy przepis na taką okazję. Sałatka z wędzonym łososiem od kilku lat w moim domu wygrywa i z jarzynową, i ze śledziową, a to przez nietypowe połączenie smaków gotowanych warzyw, wyrazistej ryby i pasty z awokado. Palce lizać to mało powiedziane, a jeśli dodatkowo ułożysz sałatkę warstwami, goście nie będą chcieli najpierw oderwać wzroku, a potem języków.
Nie jarzynowa i nie śledziowa. Sałatka z łososiem jest najlepsza na święta
Składniki:
- ok. 250 g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w całym kawałku, nie w skrawkach),
- 4 średnie ziemniaki sałatkowe,
- 4 marchewki,
- 6 jajek na twardo,
- 1 lub 1,5 awokado - musi być mocno dojrzałe,
- posiekany koperek,
- szczypiorek,
- majonez,
- sól, pieprz, czosnek suszony,
- odrobina srirachy.
Sałatka z warzywami, awokado i wędzonym łososiem - sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Ugotuj także marchewki i ziemniaki, uważaj jednak, żeby się nie rozgotowały. Odstaw do ostygnięcia.
- Awokado przełóż do miski i dodaj czubatą łyżkę majonezu, odrobinę srirachy, sól i pieprz oraz opcjonalnie dwa małe ząbki czosnku. Wymieszaj na gładką masę.
- Ugotowane warzywa i jajka pokrój w kostkę, najlepiej dość drobną. Pokrój także wędzonego łososia, szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Przygotuj większą szklaną salaterkę i układaj warstwowo: ziemniaki, porcję sosu z awokado i majonezu, marchewkę, szczypiorek, łososia, porcję sosu, połowę jajek, posyp pieprzem i dodaj posiekany koperek i resztę sosu. Na wierzchu połóż resztę jajek.
Tak przygotowaną sałatkę włóż do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły. Możesz także zrobić ją na małych porcjach, na przykład podać ją każdemu z gości w szklance lub pojemniku na miniporcje deserowe.