Weźmiesz łyżkę barszczu Strzelczyka i nie spojrzysz na wersję mamy. Jeden składnik jest obowiązkowy

Zastanawiasz się, co zrobić, aby twój barszcz świąteczny był wyjątkowy? Tomasz Strzelczyk zdradził niezawodny przepis, który zawsze wychodzi. Jego tajemnicą jest dodanie jednego składnika, który nadaje potrawie głęboki smak.

Każdy, kto spędza czas w kuchni, ma swój sprawdzony przepis na wigilijny barszcz. Tradycyjnie używamy zakwasu, buraków, warzyw i przypraw, ale w tym roku warto dać szansę nowemu podejściu. Strzelczyk, kucharz, który od lat dzieli się swoimi pomysłami w sieci, proponuje dodać do niego nietypowy składnik – ocet balsamiczny. To właśnie on nadaje zupie zupełnie nowego charakteru, a cała rodzina będzie chciała znać sekret tej wersji.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Co dodajemy do barszczu czerwonego? Strzelczyk ma długą listę produktów

W barszczu Strzelczyka znajdziesz klasyczne buraki, zakwas i przyprawy. Oprócz tego w przygotowaniu nie może zabraknąć warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler, por oraz suszone grzyby, które wzbogacają wywar.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 l zakwasu,
  • 1 kg świeżych buraków,
  • 4 buraki z zakwasu,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • biała część pora,
  • kawałek selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka majeranku.

Jak zrobić domowy barszcz? Każdy poprosi o dokładkę, jeśli zrobisz go zgodnie z instrukcją

Przygotowanie barszczu to proces, który wymaga cierpliwości, ale warto poświęcić mu trochę czasu. Gotowanie przez dłuższy czas pozwoli wydobyć wszystkie smaki i sprawi, że zupa będzie jedyna w swoim rodzaju.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Włóż je do miski z wodą na co najmniej 2 godziny.
  2. Do dużego garnka wlej 2 wodę, dodaj obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszki, selera oraz pora. Dodaj również cebulę opaloną na ogniu.
  3. Po namoczeniu grzybów dodaj je do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Do wywaru wrzuć także liście laurowe i ziele angielskiego.
  4. W międzyczasie obierz i pokrój na mniejsze kawałki świeże buraki oraz dodaj je do gotującego się wywaru. Włóż także kilka buraków z zakwasu. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  5. Po upływie tego czasu za pomocą łyżki cedzakowej usuń wszystkie warzywa i przyprawy, pozostawiając czysty wywar. Do zupy wlej zakwas oraz łyżkę octu balsamicznego.
  6. Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły i gotuj przez kilka minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: