Każdy, kto spędza czas w kuchni, ma swój sprawdzony przepis na wigilijny barszcz. Tradycyjnie używamy zakwasu, buraków, warzyw i przypraw, ale w tym roku warto dać szansę nowemu podejściu. Strzelczyk, kucharz, który od lat dzieli się swoimi pomysłami w sieci, proponuje dodać do niego nietypowy składnik – ocet balsamiczny. To właśnie on nadaje zupie zupełnie nowego charakteru, a cała rodzina będzie chciała znać sekret tej wersji.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Co dodajemy do barszczu czerwonego? Strzelczyk ma długą listę produktów
W barszczu Strzelczyka znajdziesz klasyczne buraki, zakwas i przyprawy. Oprócz tego w przygotowaniu nie może zabraknąć warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler, por oraz suszone grzyby, które wzbogacają wywar.
Składniki:
- 2 l wody,
- 1 l zakwasu,
- 1 kg świeżych buraków,
- 4 buraki z zakwasu,
- 150 g suszonych grzybów,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- biała część pora,
- kawałek selera,
- 2 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- łyżeczka pieprzu,
- 2,5 łyżeczki soli,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżeczka cukru,
- łyżka majeranku.
Jak zrobić domowy barszcz? Każdy poprosi o dokładkę, jeśli zrobisz go zgodnie z instrukcją
Przygotowanie barszczu to proces, który wymaga cierpliwości, ale warto poświęcić mu trochę czasu. Gotowanie przez dłuższy czas pozwoli wydobyć wszystkie smaki i sprawi, że zupa będzie jedyna w swoim rodzaju.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Włóż je do miski z wodą na co najmniej 2 godziny.
- Do dużego garnka wlej 2 wodę, dodaj obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszki, selera oraz pora. Dodaj również cebulę opaloną na ogniu.
- Po namoczeniu grzybów dodaj je do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Do wywaru wrzuć także liście laurowe i ziele angielskiego.
- W międzyczasie obierz i pokrój na mniejsze kawałki świeże buraki oraz dodaj je do gotującego się wywaru. Włóż także kilka buraków z zakwasu. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Po upływie tego czasu za pomocą łyżki cedzakowej usuń wszystkie warzywa i przyprawy, pozostawiając czysty wywar. Do zupy wlej zakwas oraz łyżkę octu balsamicznego.
- Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły i gotuj przez kilka minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.