Ostatnio sałatka jarzynowa zdawała się być wszędzie. Pojawiała się na stole bez względu na to, czy świętowaliśmy urodziny, imieniny, czy komunie. W końcu nadszedł moment, gdy na samą myśl o niej traciłam apetyt. Gdy obiecałam bratowej, że przygotuję coś na chrzciny jej synka, wiedziałam jedno - jarzynowa tym razem nie wchodzi w grę. Postanowiłam zrobić coś zupełnie innego i to był strzał w dziesiątkę. Goście zajadali się moją sałatką z szynką, nie szczędząc komplementów i pytając o przepis. Jeśli tak jak ja, masz dość klasyki, koniecznie spróbuj tej propozycji.
Sałatka z szynką to idealne rozwiązanie, gdy masz dość tradycyjnych przepisów. Błyskawicznie się ją robi, smakuje wybornie i cieszy różnorodnością składników. Dzięki połączeniu wędliny z warzywami wypełni brzuchy nawet największych głodomorów. Sprawdzi się nie tylko podczas uroczystych spotkań, lecz także jako pyszny posiłek na co dzień.
Składniki:
PORADA! Jeśli chcesz odświeżyć sałatkę, zamiast ogórków konserwowych użyj świeżego ogórka. Możesz dodać także rzodkiewkę i pęczek posiekanego szczypiorku. Oba składniki nadadzą jej wyrazistości i odrobinę pikanterii.
Podczas gotowania jajek na twardo wrzuć do rondelka plasterek cytryny. Dzięki temu skorupki łatwiej się odkleją, a ewentualne pęknięcia nie sprawią, że białko wypłynie do wody. To prosty trik, który ułatwi przygotowanie jajek do sałatki i zaoszczędzi ci sporo czasu i nerwów. Składniki gotowe? Możemy zaczynać.