Nie zrobię jarzynowej na święta. Już dawno się nam przejadła. Teraz inna sałatka króluje na stole

To najlepsza sałatka zamiast jarzynowej, która sprawdzi się na każdą okazję. Szybko podbije serca twoich gości i wniesie powiew świeżości na rodzinne spotkania. Prosta w przygotowaniu, sycąca i niesamowicie smaczna. Gwarantowane zadowolenie wszystkich biesiadników przy stole.

Ostatnio sałatka jarzynowa zdawała się być wszędzie. Pojawiała się na stole bez względu na to, czy świętowaliśmy urodziny, imieniny, czy komunie. W końcu nadszedł moment, gdy na samą myśl o niej traciłam apetyt. Gdy obiecałam bratowej, że przygotuję coś na chrzciny jej synka, wiedziałam jedno - jarzynowa tym razem nie wchodzi w grę. Postanowiłam zrobić coś zupełnie innego i to był strzał w dziesiątkę. Goście zajadali się moją sałatką z szynką, nie szczędząc komplementów i pytając o przepis. Jeśli tak jak ja, masz dość klasyki, koniecznie spróbuj tej propozycji.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Pyszna sałatka zamiast jarzynowej. Twoja rodzina ją pokocha

Sałatka z szynką to idealne rozwiązanie, gdy masz dość tradycyjnych przepisów. Błyskawicznie się ją robi, smakuje wybornie i cieszy różnorodnością składników. Dzięki połączeniu wędliny z warzywami wypełni brzuchy nawet największych głodomorów. Sprawdzi się nie tylko podczas uroczystych spotkań, lecz także jako pyszny posiłek na co dzień.

Składniki:

  • 200 g szynki wędzonej lub gotowanej,
  • 4 ugotowane jajka,
  • puszka kukurydzy,
  • mała puszka groszku,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 100 g selera konserwowego,
  • czerwona papryka,
  • pół żółtej papryki,
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz do smaku.

PORADA! Jeśli chcesz odświeżyć sałatkę, zamiast ogórków konserwowych użyj świeżego ogórka. Możesz dodać także rzodkiewkę i pęczek posiekanego szczypiorku. Oba składniki nadadzą jej wyrazistości i odrobinę pikanterii.

Sałatka, fot. OlyaSolodenko / iStock
Sałatka, fot. OlyaSolodenko / iStock Sałatka, fot. OlyaSolodenko / iStock

Jaka jest najlepsza sałatka na świecie? Taka, zrobiona własnoręcznie

Podczas gotowania jajek na twardo wrzuć do rondelka plasterek cytryny. Dzięki temu skorupki łatwiej się odkleją, a ewentualne pęknięcia nie sprawią, że białko wypłynie do wody. To prosty trik, który ułatwi przygotowanie jajek do sałatki i zaoszczędzi ci sporo czasu i nerwów. Składniki gotowe? Możemy zaczynać.

  1. Pokrój jajka, ziemniaki, ogórki i paprykę w drobną kostkę, a szynkę w cienkie paseczki.
  2. Seler delikatnie posiekaj, aby idealnie wkomponował się w sałatkę.
  3. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski i dodaj odsączoną kukurydzę i groszek.
  4. Na koniec połącz je z majonezem, musztardą oraz szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie i włóż na 2-3 godziny do lodówki, aby sałatka się przegryzła. Smacznego!
Więcej o: