Nie lubiłam sałatek z ananasem, aż poznałam ten przepis. Tak pyszna, że na święta zrobię ją w wiadrze

Sałatka z ananasem i brokułem to mój must have na świątecznym i imprezowym stole. Nie będę oszukiwać, że przez wiele lat nie rozumiałam fenomenu dodawania owoców do wytrawnych potraw, ale ten przepis zmienił to diametralnie. Składniki świetnie się przenikają i sprawiają, że nie tylko ja nie wyobrażam sobie bez niej spotkań w większym gronie. Musisz spróbować.

Ananas z puszki nigdy nie był moim ulubionym dodatkiem do pizzy, ale kiedy pierwszy raz spróbowałam sałatki z ananasem i brokułem, moje nastawienie do ananasa się zmieniło. Od kilku dobrych lat robię tę sałatkę nie tylko na święta, lecz także na wszelkie rodzinne imprezy i co jakiś czas na kolację, jeśli chcę trochę rozpieścić siebie i domowników. Oprócz ananasa i brokułu ważne są także seler konserwowy, jajka oraz wędlina. Jeśli planujesz powoli świąteczne potrawy i chcesz postawić na stole coś innego niż dotychczas, z całego serca polecam tę pyszną i szybką sałatkę. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Przepyszna sałatka z ananasem i brokułem. Na święta w sam raz

Składniki:

  • 1 duży brokuł, 
  • 1 słoik selera konserwowego (ok. 300 g),
  • 1 puszka ananasa,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, 
  • ok. 300 g szynki w kawałku, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • majonez.

Sałatka z ananasem i brokułem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania brokułu. Podziel go na małe różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Uważaj, by się nie rozgotował. Po odcedzeniu natychmiast włóż go do zimnej wody, by szybko go schłodzić. 
  2. Kiedy brokuł się studzi, ugotuj i ostudź jajka. Następnie zajmij się resztą składników. Seler odcedź z zalewy, plastry ananasa osusz ręcznikiem i pokrój w niewielką kostkę. Podobnie pokrój szynkę. 
  3. Do miski włóż pokrojone składniki, dodaj jajka także pokrojone w kostkę, ostudzony brokuł i przeciśnij przez praskę czosnek. 
  4. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem i wymieszaj z majonezem. Następnie odstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły. 

Wskazówka: Jeśli chcesz nieco podkręcić smak sałatki, możesz dodać trochę wędzonej lub ostrej papryki. Możesz dodać także odrobinę ostrego sosu, polecam Srirachę, jednak uważaj z ilością - nie wszyscy goście mogą lubić ostre smaki. 

Więcej o: