Ma delikatne mięso i dużo potrzebnego białka. Polski szef kuchni robi go w tym sosie

Coraz więcej osób rezygnuje z podawania karpia na Boże Narodzenie i szuka smaczniejszych ryb. Daleko szukać nie trzeba. Bardzo dobrym zamiennikiem będzie bowiem doskonale znany Polakom dorsz, który cechuje się delikatnym smakiem i bogactwem zawartości odżywczych. Szef kuchni Dariusz Baryga robi go w sosie porowym z dodatkiem jajka.

Polacy nadal jedzą za mało ryb, choć w okresie świątecznym spożycie zdecydowanie się zwiększa. Zwykle jednak stawiamy na śledzie i karpie, czasem pojawia się też łosoś. Warto jednak rozszerzyć ten repertuar i to wcale nie o ryby, o których nigdy wcześniej niektórzy nie słyszeli. Doskonale sprawdzi się chociażby dorsz. 

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na chrupiącą rybę z sosem tatarskim

Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz to morska ryba o białym, delikatnym mięsie. Ma dużo pełnowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To również bogate źródło witamin, zwłaszcza D3 i B12. Z dorsza czerpiemy też dużo selenu, który jest cennym przeciwutleniaczem (antyoksydantem), może więc spowalniać proces starzenia się organizmu i chronić przed wieloma chorobami.

Ponadto dorsz jest bardzo uniwersalny, bo w kuchni można przyrządzić go na wiele sposobów. Ryba zapiekana w sosie porowym z jajkiem i pietruszką to doskonała propozycja na świąteczną kolację, ponieważ łączy prostotę z elegancją. Delikatny dorsz zanurzony w kremowym, aromatycznym sosie z porów i śmietany zyskuje głębię smaku i wyjątkową teksturę. Dodatek ugotowanego jajka nadaje całości subtelnej lekkości, a świeży szczypiorek i czerwony pieprz wprowadzają wyrazisty akcent. To danie nie tylko pysznie smakuje, lecz także pięknie prezentuje się na stole.

Dorsz w sosie porowym. Przepis szefa kuchni Dariusza Barygi

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 300 ml śmietany 30 proc.,
  • 100 g masła,
  • 50 ml oliwy,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • biała część pora,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżka czerwonego pieprzu,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Por kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy por, aż zrobi się miękki, czyli przez około 10-12 minut. Potem wlewamy obie śmietany i mieszamy. Podgrzewamy przez kilka minut, by trochę zredukować sos, i dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

Filety kroimy w paski o szerokości 5 cm i posypujemy solą. Sos z patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nim rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Dorsz powinien w tym czasie stać się soczysty i delikatny. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem, który doda potrawie nutkę przyjemnej pikanterii.

Dariusz Baryga - prywatny szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, prowadzący audycje i programy kulinarne oraz ambasador marki Kohersen. Kucharz, który z pasją odtwarza staropolskie przepisy, dodając nutę świeżości i nowoczesności. Prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne.

Więcej o: