Najlepsze ciasta na Święta Bożego Narodzenia. Gdy serwuję te 3 blachy, znikają nawet okruszki

Zastanawiasz się, jakie upiec ciasta na Boże Narodzenie? Wśród świątecznych wypieków dla bliskich nie może zabraknąć tej wyjątkowej trójki. Będą doskonale pasować na stół wigilijny i z pewnością zachwycą każdego. Jedno z nich przygotowuję w nietypowej odsłonie.

Boże Narodzenie to czas, kiedy nawet osoby, które na co dzień nie mają czasu na wypieki, chętnie zabierają się za przygotowanie świątecznych ciast. To okres, w którym spędzamy więcej czasu w domu, szczególnie z powodu zimowej aury. Chwile te robią się jeszcze bardziej przyjemne, gdy w powietrzu unosi się zapach cynamonu i korzennych przypraw, które wypełniają cały dom wyjątkową atmosferą. Gdy zbliża się Wigilia, zabieram się za robienie trzech pyszności, na które zawsze znajdą się chętni. Oto najlepsze ciasta na Boże Narodzenie. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie? Tych trzech klasyków nie może zabraknąć na stole

W spisie potraw na Święta Bożego Narodzenia są pozycje, bez których wiele osób nie wyobraża sobie m.in. kolacji wigilijnej. Są to m.in. pierogi, czerwony barszcz, uszka, krokiety czy sałatka jarzynowa. Nieco inaczej wygląda to w przypadku wypieków, które są rozmaite w zależności od preferencji domowników. W mojej rodzinie od lat jednak królują trzy ciasta i zawsze zbierają pochwały.

  • Sernik - wybór wielu miłośników słodkości na święta, od sernika piernikowego po wersje z makiem i bakaliami.
  • Piernik - tradycyjny, aromatyczny, często z dodatkiem dżemu lub powideł, idealny na wigilijny stół.
  • Makowiec - niezastąpiony na Boże Narodzenie, czy to w wersji zawijanej, czy na kruchym cieście z pyszną, wilgotną masą makową.

Jakie ciasto można zrobić na wigilię? Piernik w tej odsłonie będzie bardziej wilgotny i aromatyczny

Piernik to tradycyjny świąteczny wypiek, uwielbiany od lat. Małe pierniczki dekorowane są popularne wśród dzieci, a miłośnicy klasyki przygotowują piernik długodojrzewający. Ja lubię eksperymentować z wypiekami również w przypadku ciast piernikowych, dlatego przygotowuję wersję z pomarańczami i cynamonem. Wychodzi lżejsza, wilgotniejsza i pełna korzennego aromatu. Piekę je tuż przed świętami.

Składniki:

  • pomarańcza,
  • 2 jajka,
  • 90 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 150 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • skórka z pomarańczy do smaku.
piernik ciasto
piernik ciasto Pawel Kacperek / Getty Images/istock.com

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, a następnie wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.
  2. Następnie rozpuść masło w rondelku i ostudź, a kolejno utrzyj je z cukrem. Dodaj miód oraz jajka, miksując wszystko na jednolitą masę. 
  3. Osobno połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon oraz skórkę pomarańczową.
  4. Do mokrej masy stopniowo dodawaj suche składniki, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Na koniec wlej sok z pomarańczy i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy keksowej, wyrównaj powierzchnię i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Więcej o: