Co dodać do pasztetu, żeby był smaczny? Na Święta Bożego Narodzenia co roku przygotowuję specjalną wersję tego rarytasu. Gdy tylko wyjmuję go z pieca, cały dom wypełnia się niesamowitym aromatem.
4
FOT.AGNIESZKA SADOWSKA / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Domowy pasztet pieczony w piekarniku to rarytas, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i do codziennych kanapek. W porównaniu do sklepowych wersji zachwyca nie tylko lepszą jakością, lecz także wyjątkowym smakiem nie do podrobienia. Na Święta Bożego Narodzenia zawsze przygotowuję go samodzielnie.
REKLAMA
Zobacz wideo Finalista "Masterchefa", Matteo Brunetti, przedstawia szybki przepis na makaron
Co dodać do pasztetu, żeby był smaczny? Pomijasz wzmacniacze smaku, a dodajesz ulubione przyprawy
Pieczony pasztet podaję jako wytrawne danie lub sięgam po niego jako dodatek do kanapek oraz przekąsek. Zrezygnowałam z kupowania gotowych produktów i stawiam na naturalne wyroby w domowej kuchni. Wieprzowy pasztet z dodatkiem leśnych grzybów idealnie oddaje atmosferę świąt, więc na dobre wpisał się grudniowe menu. Smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Oto lista potrzebnych składników:
600 g łopatki wieprzowej,
250 g boczku wieprzowego,
150 g wątróbki drobiowej,
4 jajka,
15 szt. suszonych grzybów,
cebula,
2 liście laurowe,
łyżka masła,
50 g orzechów włoskich,
1/2 selera korzeniowego,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz do smaku.
Domowy pasztet (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Studio Crevettes - Unsplash
Z czego zrobić dobry pasztet domowy? Dorzuć grzyby, a będzie niesamowicie aromatyczny
Przygotowanie domowego pasztetu zajmuje ok. 90 minut. Z przygotowanych wcześniej proporcji zrobisz porcję dla mniej więcej 8 osób.
Łopatkę wieprzową i boczek wieprzowy umyj, a następnie pokrój w większą kostkę. Wątróbkę drobiową opłucz, oczyść, a cebulę obierz i pokrój w piórka. Suszone grzyby dokładnie namocz w ciepłej wodzie przez około 30 minut, a następnie odcedź i pokrój w cienkie paski.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż będzie lekko złocista. Dodaj wątróbkę i smaż z każdej strony, aż będzie dobrze zarumieniona. Dopraw solą oraz pieprzem i pozostaw do ostudzenia.
W dużym garnku zagotuj wodę z 2 liśćmi laurowymi. Dodaj łopatkę, boczek oraz pokrojony w większe kawałki seler. Gotuj wszystko przez około godzinę na średnim ogniu, aż mięso stanie się miękkie.
Ugotowane mięso oraz wystudzoną wątróbkę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia (na średnich oczkach). Dodaj namoczone i pokrojone grzyby, jajka, bułkę tartą oraz orzechy włoskie (pokrojone na mniejsze kawałki). Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie przełóż do niej przygotowaną masę mięsną. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (180°C) na ok. 45 minut, aż pasztet będzie przypieczony.