To najlepsze szybkie ciasto pod słońcem. Idealne na świąteczny stół. Zachwyci się nawet teściowa

Ciasto salceson z jabłkami to idealna propozycja na święta. Niech nie zmyli cię nazwa, bo placek wychodzi pyszny, miękki i smakuje idealnie. Jak go zrobić? Na pewno poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Jakie ciasto na święta zrobić, aby posmakowało gościom? Jeśli nie chcesz stać godzinami w kuchni, postaw na szybkie rozwiązanie. Ten wypiek nie tylko świetnie pasuje na nadchodzące Boże Narodzenie, lecz także sprawdzi się jako niedzielna przekąska. Ciasto salceson z jabłkami swoją nazwę wzięło stąd, że po upieczeniu wystające kawałki owoców przypominają właśnie ten wyrób podrobowy.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Jakie szybkie ciasto na święta? Jest wilgotne i miękkie jak gąbka. Wychodzi obłędnie pyszne

Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi piernikami i wigilijnym sernikiem. W święta wiele osób przyrządza także keksa, miodownika i makowca, ale jeśli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, wypróbuj ten przepis. Ciasto salceson z jabłkami zrobisz błyskawicznie i wyjdzie tak smaczne, że raz-dwa zniknie ze stołu. 

Jak zrobić ciasto salceson z jabłkami? Prostszego przepisu nie znajdziesz

Ten przysmak to szybkie ciasto ucierane, którego głównym składnikiem są jabłka i czekoladowa masa. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • czterech jajek,
  • 250 g cukru,
  • dwóch szklanek mąki,
  • szklankę oleju,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • łyżkę kakao,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • jabłek.
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Ciasto czekoladowe z jabłkami Fot. Shutterstock, Alexey Borodin

Ilość jabłek jest uzależniona od własnych upodobań. Im będzie ich więcej, tym ciasto będzie bardziej wilgotne. Najlepszym gatunkiem do wypieków jest papierówka, ligol i lobo, ale jeśli pod ręką masz inną odmianę, spokojnie możesz jej użyć.

  1. Zacznij od utarcia jajek z cukrem na gładką masę, a potem dodaj suche składniki i wymieszaj całość.
  2. Jabłka obierz, wyjmij gniazda i pokrój na kawałki. Dodaj do masy i wymieszaj.
  3. Ciasto wyłóż do keksówki, którą wcześniej warto wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  4. Piecz około 60 minut w 180 stopniach.
  5. Po wyjęciu z piekarnika możesz posypać je cukrem pudrem.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: