Ten trik sprawi, że zakwas na barszcz będzie gotowy kilka dni wcześniej. Mało kto ma o tym pojęcie

Święta już za pasem, a tobie się zapomniało nastawić zakwas na barszcz? Nic nie szkodzi, mamy świetny sposób na to, żeby dojrzał nawet trzy dni wcześniej. Mało kto o tym wie, mi ten patent sprzedała babcia. Działa niezawodnie od lat.

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez aromatycznego i esencjonalnego czerwonego barszczu. Oczywiście można nieco ułatwić sobie życie i kupić barszcz instant lub w kartonie, ale nie oszukujmy się, najlepszy to ten domowy na zakwasie. Jednak co zrobić, gdy w ferworze przygotowań świątecznych i manii kupowania prezentów zapomnieliśmy nastawić zakwas odpowiednio wcześniej? Nie ma tragedii, wystarczy poznać pewien patent z sokiem. 

Zobacz wideo Zobacz tradycyjny przepis na barszcz z uszkami

Ten trik przyspieszy dojrzewanie zakwasu. Wystarczy odrobina tego soku

Żeby przyspieszyć proces fermentacji zakwasu, trzeba go "zaszczepić" również kwasem. Nie chodzi jednak o sok z cytryny lub ocet. Kwas musi być naturalny, najlepiej taki, który powstał w podobny sposób, co zakwas z buraków. Oczywiście najlepszym wyborem będzie sok z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Wystarczy zaledwie odrobina, a zakwas zacznie pracować dużo szybciej i na pewno dojrzeje do Wigilii. 

Zakwas na barszcz wigilijny - stary i sprawdzony przepis

Składniki:

  • 1 kg buraków, polecam te podłużne,
  • 1 główka czosnku, wcześniej warto ją zgnieść,
  • 1 pełna łyżka soli na jeden litr wody,
  • 6 listków laurowych,
  • łyżka kulek ziela angielskiego,
  • odrobina soku z kiszonych ogórków,
  • przegotowana woda.

Sposób wykonania:

  1. Buraki dokładnie wyszoruj, nie musisz ich obierać. Następnie pokrój je w plastry i włóż do większego słoika. Słoik powinien być czysty, najlepiej wyparzony.
  2. Dodaj zgnieciony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie zalej ciepłą solanką. Na jeden litr wody przypada łyżka soli. Dodaj także sok z kiszonych ogórków, wstrząśnij słoikiem, zakryj wieczko gazą i odłóż na trzy dni w ciepłe miejsce. Może to być kuchenny blat. Codziennie rano i wieczorem zamieszaj zakwas drewnianą łyżką, by wspomóc proces fermentacji.
  3. Po trzech dniach proces fermentacji powinien już być zaawansowany. Wtedy możesz zakręcić słoik i przenieść zakwas z buraków w chłodniejsze miejsce. Możesz także przelać zakwas do butelek i wstawić do lodówki.
Więcej o: