Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez aromatycznego i esencjonalnego czerwonego barszczu. Oczywiście można nieco ułatwić sobie życie i kupić barszcz instant lub w kartonie, ale nie oszukujmy się, najlepszy to ten domowy na zakwasie. Jednak co zrobić, gdy w ferworze przygotowań świątecznych i manii kupowania prezentów zapomnieliśmy nastawić zakwas odpowiednio wcześniej? Nie ma tragedii, wystarczy poznać pewien patent z sokiem.
Zobacz wideo Zobacz tradycyjny przepis na barszcz z uszkami
Ten trik przyspieszy dojrzewanie zakwasu. Wystarczy odrobina tego soku
Żeby przyspieszyć proces fermentacji zakwasu, trzeba go "zaszczepić" również kwasem. Nie chodzi jednak o sok z cytryny lub ocet. Kwas musi być naturalny, najlepiej taki, który powstał w podobny sposób, co zakwas z buraków. Oczywiście najlepszym wyborem będzie sok z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Wystarczy zaledwie odrobina, a zakwas zacznie pracować dużo szybciej i na pewno dojrzeje do Wigilii.
Zakwas na barszcz wigilijny - stary i sprawdzony przepis
Składniki:
- 1 kg buraków, polecam te podłużne,
- 1 główka czosnku, wcześniej warto ją zgnieść,
- 1 pełna łyżka soli na jeden litr wody,
- 6 listków laurowych,
- łyżka kulek ziela angielskiego,
- odrobina soku z kiszonych ogórków,
- przegotowana woda.
Sposób wykonania:
- Buraki dokładnie wyszoruj, nie musisz ich obierać. Następnie pokrój je w plastry i włóż do większego słoika. Słoik powinien być czysty, najlepiej wyparzony.
- Dodaj zgnieciony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie zalej ciepłą solanką. Na jeden litr wody przypada łyżka soli. Dodaj także sok z kiszonych ogórków, wstrząśnij słoikiem, zakryj wieczko gazą i odłóż na trzy dni w ciepłe miejsce. Może to być kuchenny blat. Codziennie rano i wieczorem zamieszaj zakwas drewnianą łyżką, by wspomóc proces fermentacji.
- Po trzech dniach proces fermentacji powinien już być zaawansowany. Wtedy możesz zakręcić słoik i przenieść zakwas z buraków w chłodniejsze miejsce. Możesz także przelać zakwas do butelek i wstawić do lodówki.