• Link został skopiowany

Barszcz czerwony stracił kolor? Nie pozwól na to w tym roku. Zastosuj ten trik, a będzie intensywny

Wbrew pozorom przygotowanie tej zupy może przysporzyć trudności. Co zrobić, żeby barszcz był mocno czerwony? Często występującym problemem jest jego kolor, który podczas gotowania może stać się jaśniejszy. Podpowiadamy, jak tego uniknąć.
barszcz czerwony
TheMalni / Getty Images/iStockphoto

W wielu domach uroczysta kolacja wigilijna oraz całe obchody Bożego Narodzenia rozpoczynają się od tej wyjątkowej zupy. Aromatyczny barszcz czerwony powinien być pełen esencji, intensywny w smaku i głęboki w kolorze. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, a efekt na pewno będzie udany.

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Dlaczego barszcz czerwony traci kolor? Uważaj, aby nie popełnić błahego błędu

Niektórzy przygotowują barszcz jedynie na burakach, inni wzbogacają go buraczanym zakwasem. Bez względu na wybraną metodę, zdarza się, że świąteczna zupa traci głęboki czerwony kolor. Staje się bardziej jaskrawa i przypominająca odcień pomidorowy. Powodem jest to, że buraki zawierają betaninę, czyli barwnik odpowiedzialny za ich intensywną barwę.

Niestety jest to związek nietrwały, który łatwo się rozpada pod wpływem nieodpowiedniego gotowania. Zarówno czas, jak i temperatura mają tu kluczowe znaczenie. Zbyt długie gotowanie lub zbyt silne wrzenie mogą sprawić, że barszcz straci kolor. Zupa powinna jedynie delikatnie "mrugać" na minimalnym ogniu, podobnie jak rosół.

Jak odzyskać kolor barszczu czerwonego? Domowe sposoby na uratowanie odcienia zupy

Podczas gotowania barszczu czerwonego warto także dodać do wywaru odrobinę soku z cytryny lub octu, aby wywar nie stracił pierwotnego koloru. Jeśli mimo starań intensywny odcień zniknie, na szczęście da się jeszcze uratować sytuację. Wystarczy zetrzeć na tarce surowego buraka, skrapiając go sokiem z cytryny i dokładnie mieszając. Tak przygotowaną mieszankę należy następnie dodać do zupy pod koniec gotowania. Jednocześnie należy uważać, aby nie doprowadzić do ponownego silnego wrzenia.

Więcej o: