Na wigilijnym stole kładę roladę z wędzonym dodatkiem. Znika szybciej niż karp. Zachwytom nie ma końca

Rolada ze szpinaku i wędzonego łososia to wyjątkowe danie, które sprawdza się na każdą okazję - jako przystawka czy przekąska. Udekorowana plasterkami cytryny prezentuje się świetnie i jest prawdziwym hitem wśród gości. Ile wcześniej można zrobić roladę szpinakową?

Wśród wigilijnych potraw w moim domu nie brakuje również urozmaiceń i odstępstw od tradycji. Rolada ze szpinaku i wędzonego łososia to doskonały dodatek do świątecznych posiłków. Przygotowuję ją co roku, a chętnych do skosztowania nie brakuje. Jest lekka i puszysta, a pokrojona na plastry będzie pięknie prezentować się na talerzu.

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Ile wcześniej można zrobić roladę szpinakową? Zrobi furorę na świątecznym stole

Roladka ze szpinakiem i łososiem to idealna przekąska na przyjęcie, którą warto przygotować dzień wcześniej. Jest to jeden z najłatwiejszych przepisów, który łatwo spakować i przetransportować, a po przecięciu zawsze wygląda wspaniale. Nie wymaga podgrzewania, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na świąteczne spotkania i imprezy. Czego będziesz potrzebować?

Oto lista potrzebnych składników:

  • 250 g świeżego szpinaku baby lub rozdrobnionego mrożonego szpinaku,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • płaska łyżka mąki pszennej,
  • 1/2 serka śmietankowego,
  • łyżka tartego chrzanu,
  • 150 g wędzonego łososia.
rolada szpinakowa
rolada szpinakowa Nelea Reazanteva / Getty Images/iStockphoto

Jak piec roladę szpinakową? Prosty przepis na przekąskę na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko

Z podanych proporcji przepis wystarcza na około 6-8 porcji, w zależności od wielkości kawałków rolady, które serwujesz. Całkowity czas przygotowania to około 40-50 minut (nie licząc chłodzenia po upieczeniu).

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C lub 170°C z termoobiegiem i wyłóż formę do rolady (23x33 cm) papierem do pieczenia. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, odciśnij nadmiar wody, a następnie przełóż szpinak do robota kuchennego.
  2. Dodaj żółtka jajek i miksuj, aż szpinak będzie drobno posiekany. Następnie przełóż całość do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Wymieszaj składniki, aż się połączą.
  3. W osobnej misce, za pomocą miksera, ubij białka jajek na sztywno. Dodaj dużą łyżkę ubitych białek do mieszanki szpinakowej, aby ją rozluźnić, a następnie delikatnie wmieszaj resztę, starając się zachować jak najwięcej powietrza.
  4. Wlej mieszankę do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 12-15 minut, aż ciasto będzie jędrne w dotyku i lekko złote.
  5. Po upieczeniu odwróć formę do góry dnem na warstwę papieru i pozwól roladzie ostygnąć.
  6. W średniej misce wymieszaj serek kozi, chrzan, wędzonego łososia, sól i pieprz, aż składniki dobrze się połączą.
  7. Zdejmij górny papier z rolady i równomiernie rozłóż farsz. Za pomocą dolnego papieru zwiń roladę od krótkiego brzegu. Przełóż ją na talerz do serwowania, szwem do dołu. Udekoruj świeżym koperkiem i plastrami cytryny.
Więcej o: