Rolada ze szpinaku i wędzonego łososia to wyjątkowe danie, które sprawdza się na każdą okazję - jako przystawka czy przekąska. Udekorowana plasterkami cytryny prezentuje się świetnie i jest prawdziwym hitem wśród gości. Ile wcześniej można zrobić roladę szpinakową?
3
Rolada szpinakowa z łososiem, Fot. Alex an der S / iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Wśród wigilijnych potraw w moim domu nie brakuje również urozmaiceń i odstępstw od tradycji. Rolada ze szpinaku i wędzonego łososia to doskonały dodatek do świątecznych posiłków. Przygotowuję ją co roku, a chętnych do skosztowania nie brakuje. Jest lekka i puszysta, a pokrojona na plastry będzie pięknie prezentować się na talerzu.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Ile wcześniej można zrobić roladę szpinakową? Zrobi furorę na świątecznym stole
Roladka ze szpinakiem i łososiem to idealna przekąska na przyjęcie, którą warto przygotować dzień wcześniej. Jest to jeden z najłatwiejszych przepisów, który łatwo spakować i przetransportować, a po przecięciu zawsze wygląda wspaniale. Nie wymaga podgrzewania, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na świąteczne spotkania i imprezy. Czego będziesz potrzebować?
Oto lista potrzebnych składników:
250 g świeżego szpinaku baby lub rozdrobnionego mrożonego szpinaku,
Jak piec roladę szpinakową? Prosty przepis na przekąskę na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko
Z podanych proporcji przepis wystarcza na około 6-8 porcji, w zależności od wielkości kawałków rolady, które serwujesz. Całkowity czas przygotowania to około 40-50 minut (nie licząc chłodzenia po upieczeniu).
Rozgrzej piekarnik do 190°C lub 170°C z termoobiegiem i wyłóż formę do rolady (23x33 cm) papierem do pieczenia. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, odciśnij nadmiar wody, a następnie przełóż szpinak do robota kuchennego.
Dodaj żółtka jajek i miksuj, aż szpinak będzie drobno posiekany. Następnie przełóż całość do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Wymieszaj składniki, aż się połączą.
W osobnej misce, za pomocą miksera, ubij białka jajek na sztywno. Dodaj dużą łyżkę ubitych białek do mieszanki szpinakowej, aby ją rozluźnić, a następnie delikatnie wmieszaj resztę, starając się zachować jak najwięcej powietrza.
Wlej mieszankę do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 12-15 minut, aż ciasto będzie jędrne w dotyku i lekko złote.
Po upieczeniu odwróć formę do góry dnem na warstwę papieru i pozwól roladzie ostygnąć.
W średniej misce wymieszaj serek kozi, chrzan, wędzonego łososia, sól i pieprz, aż składniki dobrze się połączą.
Zdejmij górny papier z rolady i równomiernie rozłóż farsz. Za pomocą dolnego papieru zwiń roladę od krótkiego brzegu. Przełóż ją na talerz do serwowania, szwem do dołu. Udekoruj świeżym koperkiem i plastrami cytryny.