Poznaniacy nie siadają bez tego do Wigilii. Jak zrobić makiełki? Ważny jest makaron

Każdy region naszego kraju ma własne, niepowtarzalne potrawy wigilijne, które w innych częściach Polski są słabiej znane. W Wielkopolsce taką potrawą są makiełki. To zdecydowanie coś więcej niż kluski z makiem, choć podstawą smaku są właśnie wspomniane kluski. Doświadczone gospodynie nawet nie pomyślą o makaronie ze sklepu, tylko przed Wigilią łapią za wałki i dzieje się świąteczna magia. Wypróbuj ten przepis na makiełki, a twoje święta będą tradycyjnie słodkie.

Makiełki to tradycyjna wigilijna potrawa kuchni wielkopolskiej, chociaż znana jest także na Śląsku i w wielu domach w Polsce robi się podobny przepis z makaronem i makiem na słodko. Jednak wielkopolskie makiełki mają w sobie coś wyjątkowego. Połączenie domowego makaronu, maku i bakalii oraz czerstwego pieczywa to sposób na to, żeby za niewielkie pieniądze zrobić pyszną i słodką wigilijną potrawę, a mieszkańcy Wielkopolski słyną właśnie z oszczędności. Jednak to, że przepis jest oszczędny, wcale nie znaczy, że smak będzie ubogi. Oto przepis na makiełki z domowym makaronem i mnóstwem dobroci. Musisz spróbować na Wigilię.

Zobacz wideo Szukasz pomysłu na ciasto na święta? Wypróbuj makowiec nowojorski

Przepis na makiełki - wielkopolski klasyk na wigilijny stół

Składniki:

Domowy makaron do makiełek:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • łyżka roztopionego masła.

Ponadto:

  • 1 szklanka maku,
  • 2 czerstwe bułki (zamiast polecam pół bochenka chałki),
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • duża garść suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa itp.),
  • pół szklanki rodzynek,
  • mleko.

Wigilijne makiełki - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania domowego makaronu. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Następnie podziel je na części. Każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj i wytnij ulubione kształty - mogą być to nitki lub wstążki, czy łazanki. Pozostaw do lekkiego podsuszenia i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Mak wsyp do miski i zalej wodą. Mocz przez całą noc, następnie odcedź i sparz. Zmiel mak w maszynce, najlepiej trzykrotnie. Dodaj rodzynki namoczone w zimnej wodzie, cukier, miód oraz bakalie.
  3. Bułki zalej mlekiem i kiedy się namoczą, dodaj je do masy makowej. Dodaj także ugotowany makaron. Całość wymieszaj. Potrawę udekoruj bakaliami lub kawałkami orzechów.
Więcej o: