Jakie zupy robi się na Wigilię? Przed laty wcale nie barszcz czerwony czy grzybowa wiodły prym. Największym uznaniem cieszyła się migdałowa polewka. Przepisem na jej wykonanie podzieliła się Ewa Wachowicz.
4
PingPongCat / Getty Images/iStockphoto Fot. Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Według informacji zawartych na stronie Narodowego Centrum Kultury za najbardziej tradycyjną wigilijną zupę uchodzi barszcz czerwony z uszkami, krokietami lub pasztecikami. W wielu domach podaje się także grzybową. Jednak nie każdy wie, że najstarszą i najbardziej wykwintną (szczególnie na Kresach) była zupa migdałowa.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa migdałowa według Ewy Wachowicz. Niegdyś nie mogło jej zabraknąć na wigilijnym stole
W starych książkach kucharskich trudno było przeoczyć zupę migdałową, gdyż była stałym elementem wigilijnej kolacji. W niektórych regionach Polski i w wielu rodzinach tradycja jej przygotowywania przetrwała do dziś. Można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.Recepturą podzieliła się również na swojej stronie internetowej znana restauratorka i prowadząca program kulinarny na antenie Polsatu - Ewa Wachowicz.
Składniki:
200 g - migdałów bez skórki,
litr mleka,
2 laski - cynamonu,
laska - wanilii,
½ łyżeczki - mielonego kardamonu,
szczypta soli,
łyżka - miodu,
łyżka - kandyzowanej skórki pomarańczowej,
garść rodzynek.
Jak zrobić zupę migdałową? Wigilijny specjał prosto z Kresów
Słodka mleczna zupa wzbogaci nasz świąteczny stół i z pewnością stanie się ulubionym daniem dzieci. Wachowicz proponuje, aby serwować ją z ryżem gotowanym z makiem oraz prażonymi płatkami migdałów.
Migdały obierz ze skórki, sparz wrzątkiem i obierz. Następnie zmiel w blenderze na mąkę, wrzuć do garnka i zalej mlekiem.
Dodaj cynamon, miąższ z laski wanilii, kardamon i sól. Posłodź całość miodem.
Przykryj garnek i gotuj zupę przez 15 minut.
Dodaj skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszaj i gotuj przez kolejne kilka minut.
Zupę podawaj z kulkami z ryżu i maku. Wystarczy ugotować ryż na gęsto, pod koniec dodając sparzony mak. Na koniec posyp danie prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!