Gdy barszcz czerwony pojawia się na wigilijnym stole, to znak, że pierwsza gwiazdka już na niebie i można zacząć świętować. Ta świąteczna zupa powinna być aromatyczna, rozgrzewająca i mieć głęboki, rubinowy kolor. By nadać mu odpowiedni smak i intensywną barwę, trzeba wiedzieć, jakich składników użyć. Nie trzeba jednak spędzać długich godzin w kuchni. Barszcz czerwony można zrobić błyskawicznie, co w szale świątecznych przygotowań dla niektórych bywa zbawieniem.
Przepisem na ekspresowy barszcz czerwony podzieliła się na Instagramie Katarzyna Bosacka. Dziennikarka zapewnia, że zupa jest zdrowa, ma piękny kolor i robi się ją dosłownie chwilkę. "Wystarczy dodać zakwas i sok z buraka, trochę przypraw i wychodzi naprawdę niesamowicie pyszny" - zachwala. Jak przygotować go krok po kroku? Poniżej szczegółowy przepis.
Zobacz też: Katarzyna Bosacka opowiedziała nam, co zrobić z buraków, które zostały po barszczu. "Cudowne"
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy w garnku szklankę wody z masłem lub z olejem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, goździki (lub cynamon) i pieprz. Gotujemy około pięciu minut, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Wlewamy sok z buraków, solimy i lekko podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i ewentualnie lubczyk. Mieszamy i dolewamy zakwas buraczany. Barszczu już nie zagotowujemy, a jedynie podgrzewamy. Gotowy przelewamy do głębokich talerzy i podajemy z uszkami lub z krokietem.