Katarzyna Bosacka tak robi ekspresowy barszcz czerwony. Zrobisz go na ostatnią chwilę

Barszcz czerwony to podstawa wigilijnego menu. Od niego zaczyna się całe ucztowanie. Nie wszyscy jednak lubią go robić lub w ferworze przygotowań po prostu brakuje im czasu. Katarzyna Bosacka ma dla nich rozwiązanie - ekspresowy barszcz czerwony. Wystarczą sok z buraka, zakwas i kilka przypraw. Robi się go naprawdę szybko.

Gdy barszcz czerwony pojawia się na wigilijnym stole, to znak, że pierwsza gwiazdka już na niebie i można zacząć świętować. Ta świąteczna zupa powinna być aromatyczna, rozgrzewająca i mieć głęboki, rubinowy kolor. By nadać mu odpowiedni smak i intensywną barwę, trzeba wiedzieć, jakich składników użyć. Nie trzeba jednak spędzać długich godzin w kuchni. Barszcz czerwony można zrobić błyskawicznie, co w szale świątecznych przygotowań dla niektórych bywa zbawieniem.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na intensywną i rozgrzewającą zupę ogórkową

Przepisem na ekspresowy barszcz czerwony podzieliła się na Instagramie Katarzyna Bosacka. Dziennikarka zapewnia, że zupa jest zdrowa, ma piękny kolor i robi się ją dosłownie chwilkę. "Wystarczy dodać zakwas i sok z buraka, trochę przypraw i wychodzi naprawdę niesamowicie pyszny" - zachwala. Jak przygotować go krok po kroku? Poniżej szczegółowy przepis.

Zobacz też: Katarzyna Bosacka opowiedziała nam, co zrobić z buraków, które zostały po barszczu. "Cudowne"

Przepis na ekspresowy barszcz czerwony Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • odrobina masła lub oleju roślinnego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka goździków lub laska cynamonu,
  • pieprz i sól do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • majeranek,
  • opcjonalnie lubczyk,
  • 2 szklanki soku z buraków,
  • szklanka zakwasu buraczanego.
 

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy w garnku szklankę wody z masłem lub z olejem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, goździki (lub cynamon) i pieprz. Gotujemy około pięciu minut, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Wlewamy sok z buraków, solimy i lekko podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i ewentualnie lubczyk. Mieszamy i dolewamy zakwas buraczany. Barszczu już nie zagotowujemy, a jedynie podgrzewamy. Gotowy przelewamy do głębokich talerzy i podajemy z uszkami lub z krokietem. 

Więcej o: