Uszka z kapustą i grzybami nie mają sobie równych. Połączenie kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów leśnych to kwintesencja smaku, obok której nie sposób przejść obojętnie.
Uszka wigilijne z kapustą i grzybami towarzyszą nam już od bardzo dawna. Jest to wyjątkowe danie wigilijne, na które wielu z nas czeka z niecierpliwością. Uszka wigilijne to połączenie prostych, a jednocześnie wyjątkowych smaków, które naprawdę potrafią urzec. Do przygotowania farszu używamy kiszonej kapusty, grzybów leśnych, cebuli oraz podstawowych przypraw — soli i pieprzu. Wybór najwyższej jakości składników to podstawa przygotowania dania i gwarancja, że będzie ono smakowało idealnie. W zależności od własnych preferencji smakowych można użyć kapusty o mniejszym lub większym stopniu ukiszenia. Warto postawić na znane źródło pochodzenia, np. od lokalnego dostawcy. Drugi bazowy składnik farszu do uszek to grzyby. Najlepiej, aby były to grzyby leśne (prawdziwki, podgrzybki), ponieważ sprawiają, że farsz jest bardziej aromatyczny i ma bardziej intensywny smak. W zastępstwie można użyć pieczarek, jednak trzeba się liczyć z tym, że danie będzie miało inny charakter.
Jak zrobić farsz do uszek z kapustą i grzybami? Jest to bardzo prosta receptura, do której będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Grzyby suszone należy zalać wodą i moczyć przez kilka godzin. Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy z nadmiaru zalewy i drobno siekamy. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą w takiej ilości, aby zakryła całą kapustę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni. Dodajemy ugotowaną i dokładnie odciśniętą kapustę, a także dobrze odciśnięte i posiekane drobno grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na średnim palniku przez ok. kwadrans. Co jakiś czas farsz należy zamieszać. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Farsz można przygotować wcześniej, a do lepienia uszek zabrać się np. następnego dnia.
Udany przepis na uszka z kapustą i grzybami to nie tylko sam farsz, ale także ciasto. Wydawać by się mogło, że przygotowanie ciasta do uszek z kapustą i grzybami to banalnie proste zadanie. Dla doświadczonych kucharzy z pewnością tak. Osoby, które stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni, powinny jednak poznać pewne triki, dzięki którym nasze ciasto na uszka z kapustą i grzybami będzie wręcz idealne. Podstawowymi składnikami na ciasto do uszek czy pierogów, są mąka, ciepła woda i sól. Ciasto można wyrabiać w robocie kuchennym, jednak tradycyjne wyrabiane na stolnicy sprawia, że składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą, na co duży wpływ ma podobno ciepło dłoni. Aby ciasto wyszło idealnie elastyczne, powinno być odpowiednio długo wyrabiane. Wyrobione ciasto warto odstawić na kwadrans i przykryć je miską. Dzięki temu nie będzie wysychało i łatwiej będzie z nim pracować.
Jak zrobić uszka z grzybami i kapustą krok po kroku? Gdy mamy przygotowany farsz, przechodzimy do zrobienia ciasta. Będą potrzebne następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól, a następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę, cały czas ugniatając ciasto. W zależności od uzyskanej konsystencji ciasta może zajść konieczność dodania większej ilości wody. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy niewielkie kółka. Napełniamy je po kolei farszem i formujemy kształt uszek. Gotowe uszka układamy na tacy posypanej mąką i przykrywamy ściereczką bawełnianą. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Ugotowane uszka wyławiamy przy pomocy łyżki cedzakowej i studzimy na tacy lub talerzu. Należy pamiętać, aby jednorazowo nie wrzucać zbyt dużej ilości uszek, ponieważ mogłyby się zlepić podczas gotowania.
Zobacz też: Jak zrobić uszka? Dodaj do farszu nietypowy składnik, a smak rzuci cię na kolana