Karp z piekarnika to danie wigilijne, które zyskuje coraz więcej popularności. Pieczenie ryby może wydawać się banalną czynnością, jednak czasem mięso staje się zbyt suche i pozbawione przyjemnej soczystości. Jak przyrządzić najpyszniejszego karpia z piekarnika?
Karp pieczony w piekarniku to danie, które można przygotować na dwa sposoby — w całości bądź w dzwonkach. Zarówno jeden, jak i drugi sposób ma swoje zalety, dlatego sami musimy zdecydować, która forma jest dla nas lepsza. Karp w dzwonach piecze się szybciej i jest prosty do przygotowania, co jest szczególnie istotne z punktu widzenia mało doświadczonych kucharzy. Karpia z piekarnika w kawałkach łatwiej jest porcjować, co jest ważne, gdy gościmy dużą liczbę osób. Z kolei karp w całości pięknie prezentuje się na stole i wiele osób uważa, że jego smak jest bardziej intensywny. Karp z piekarnika pieczony w całości jest jednak bardziej czasochłonny, a ponadto istnieje większe ryzyko, że mięso wyjdzie za bardzo wysuszone w środku. Są jednak na to sposoby. Jakie?
Jak upiec karpia w piekarniku? Pieczenie karpia w całości może być nieco trudniejsze, niż w przypadku kawałków, zwłaszcza dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Pierwszym sposobem na to, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jest zastosowanie marynaty, Marynata do mięs sprawia, że mięso mięknie i staje się bardziej kruche. W składzie marynaty powinny się znaleźć tłuszcze (np. olej), kwasy (np. sok z cytryny) oraz aromatyczne przyprawy. Kolejna kwestia, to temperatura pieczenia. Nie powinna być ona zbyt wysoka, ponieważ może to prowadzić do nadmiernego wysuszania mięsa. Optymalna temperatura pieczenia karpia powinna oscylować w granicy 180-200°C. Na początku pieczenia możemy przykryć rybę folią aluminiową. Dzięki temu mięso będzie się piekło równomiernie i zachowa soczystość. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Co jakiś czas warto także podlewać rybę wytopionym w czasie pieczenia sokiem.
Poniżej prosty przepis na karpia w piekarniku krok po kroku. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj (czosnek można przecisnąć przez praskę), a następnie umieść w dużej misce. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do miski włóż karpia i obtocz go w marynacie. Przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka godzin. Karpia wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Dzwonka oczyść z resztek marynaty, a następnie każdy kawałek posmaruj masłem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25-30 minut, na 8-10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.
Drugi przepis to karp pieczony w całości. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Karpia oczyść i wypatrosz, a następnie dokładnie umyj z łusek i resztek śluzu i osusz. Rybę umieść w płaskiej brytfannie wysmarowanej oliwą z oliwek. Wnętrze karpia skrop sokiem z cytryny, a następnie umieść w nim gałązki rozmarynu. Posyp rybę solą i pieprzem zarówno z wewnętrznej, jak i zewnętrznej strony i odstaw na ok. 10 minut. Po bokach ryby możesz umieścić kilka plastrów cytryny, a następnie nakryj rybę folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Brytfannę z rybą umieść na kratce z wyposażenia piekarnika na środkowej półce. Piecz przez ok. 45-50 minut. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową. Dzięki temu skóra ryby będzie bardziej chrupiąca, a wnętrze pozostanie soczyste.
Zobacz też: Nie tylko skóra ryby. Te szczegóły zdradzą ci, czy karp jest świeży. Stosuje je znany szef kuchni