Zupa rybna z karpia wygryzie wigilijny barszcz. Jeden dodatek jest kluczowy

Przepis na zupę rybną z karpia poznałam kilka lat temu, kiedy na Wigilię przyniosła go żona kuzyna. Dotychczas w Wigilię zawsze jedliśmy barszcz, od tamtej pory to się zmieniło. Zupa rybna z karpia jest pyszna, aromatyczna, esencjonalna i przyjemnie klei usta. Jak ją zrobić? Nie zapomnij o jednym dodatku.

W większości polskich domów w Wigilię jada się barszcz z uszkami, czasami także zupę grzybową, jednak mało osób zaczyna wieczerzę od zupy rybnej z karpia. To wielka szkoda, bo ta zupa jest naprawdę wyjątkowa i, co ważne, naprawdę łatwa w wykonaniu. Musisz jednak zadbać o czas i odpowiednią ilość warzyw i przypraw. Nie wolno zapomnieć także o kwaśnym dodatku, tutaj najlepiej sprawdzi się sok z cytryny. 

Zobacz wideo Zrobiłam domowe masło. Zobacz jak nam poszło

Zupa rybna z karpia - idealna na Wigilię i nie tylko

Składniki:

  • 3 korpusy karpi (łby, ogony i ości),
  • 500 g mięsa z karpia bez ości,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • większy por,
  • 2 cebule,
  • natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
  • garść suszonych grzybów,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Zupa rybna z karpia - sposób wykonania:

  1. Grzyby suszone skrusz w dłoniach i włóż do miski. Zalej je wodą i pozostaw, by napęczniały.
  2. Ryby wyfiletuj i pokrój na kawałki. Włóż do garnka. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki warzywa (bez cebuli). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 6-8 listków laurowych.
  3. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie, a ryba odda do wywaru cały swój armat.
  4. Wywar przecedź i dodaj obrane z ości mięso. Na oleju rzepakowym podsmaż cebulkę i dodaj do garnka. Dodaj także suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną sosu sojowego. Gotuj, aż grzyby będą całkowicie miękkie.
  6. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny lub odrobinę kwasu z kiszonej kapusty. Rosół z karpia podawaj z makaronem lub utłuczonymi ziemniakami. Możesz podawać także z uszkami lub krokietami.
Więcej o: