Air fryer od pewnego czasu zyskuje coraz większą popularność. Jego zwolennicy przekonują, że robione w nim potrawy są chrupiące i soczyste. Urządzenie jest też dość uniwersalne, bo można w nim przyrządzać nie tylko mięso i ryby, lecz także warzywa, owoce morza, przekąski, a nawet upiec chleb. Jako plusy wskazuje się też, że jest zdrowszym zamiennikiem smażenia, ponieważ nie wymaga używania oleju ani żadnego innego tłuszczu.
We frytkownicy beztłuszczowej można też przygotować dania na święta. Ostatnio przepisem na karpia z air fryera podzieliła się ze mną koleżanka. Przekonywała, że już więcej nie usmaży go na patelni, bo ten z frytkownicy jest jeszcze bardziej chrupiący i nie trzeba wietrzyć mieszkania jak po tradycyjnym smażeniu. Jak go zrobić? Poniżej podajemy przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Osuszone dzwonka karpia doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. W misce roztrzepujemy jajko. Przygotowujemy jeszcze dwa naczynia i do jednego wsypujemy mąkę pszenną, a do drugiego bułkę tartą.
Oprószone przyprawami kawałki karpia najpierw obtaczamy w mące pszennej, a następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku. Na koniec z obu stron panierujemy jeszcze w bułce tartej. Dzwonka wkładamy do air fryera i pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.
Wiele osób zastanawia się, czy skoro air fryer jest zdrowszą odpowiedzią na smażenie, to można używać go codziennie. W serwisie dietetycy.org.pl czytamy, że rzeczywiście używanie go może pomóc w przygotowywaniu potraw bez dodatku tłuszczu, które dzięki temu są mniej kaloryczne.
Nie oznacza to jednak, że można jeść żywność przyrządzoną w nim codziennie. W produktach spożywczych, które są wystawione na działanie wysokiej temperatury, smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone, może bowiem powstawać związek zwany akryloamidem, który jest szkodliwy dla naszego organizmu. Jego ilość w jedzeniu jest zależna od składu produktu, metody obróbki oraz temperatury i czasu przyrządzania. Dlatego najbardziej optymalnym będzie, jeśli z air fryera będziemy korzystać maksymalnie trzy razy w tygodniu.