Jest bardziej chrupiący i nie śmierdzi w całym domu. "Już nigdy nie usmażę karpia na patelni"

Wigilijny karp często ląduje na stole w wersji smażonej. Można jednak zrobić w o wiele lepszy sposób niż na patelni. Moja koleżanka podzieliła się ze mną patentem na karpia robionego w air fryerze, czyli frytkownicy beztłuszczowej. Przekonuje, że robiona w nim ryba jest bardziej chrupiąca i nie trzeba wietrzyć mieszkania po smażeniu.

Air fryer od pewnego czasu zyskuje coraz większą popularność. Jego zwolennicy przekonują, że robione w nim potrawy są chrupiące i soczyste. Urządzenie jest też dość uniwersalne, bo można w nim przyrządzać nie tylko mięso i ryby, lecz także warzywa, owoce morza, przekąski, a nawet upiec chleb. Jako plusy wskazuje się też, że jest zdrowszym zamiennikiem smażenia, ponieważ nie wymaga używania oleju ani żadnego innego tłuszczu. 

Zobacz wideo Co zrobić z resztek ryby po grecku? Przygotuj zupę tajską jak Katarzyna Bosacka

We frytkownicy beztłuszczowej można też przygotować dania na święta. Ostatnio przepisem na karpia z air fryera podzieliła się ze mną koleżanka. Przekonywała, że już więcej nie usmaży go na patelni, bo ten z frytkownicy jest jeszcze bardziej chrupiący i nie trzeba wietrzyć mieszkania jak po tradycyjnym smażeniu. Jak go zrobić? Poniżej podajemy przepis.

Karp z air fryera. Jak zrobić karpia we frytkownicy beztłuszczowej?

Składniki:

  • 500 g dzwonków karpia,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Osuszone dzwonka karpia doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. W misce roztrzepujemy jajko. Przygotowujemy jeszcze dwa naczynia i do jednego wsypujemy mąkę pszenną, a do drugiego bułkę tartą.

Oprószone przyprawami kawałki karpia najpierw obtaczamy w mące pszennej, a następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku. Na koniec z obu stron panierujemy jeszcze w bułce tartej. Dzwonka wkładamy do air fryera i pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.

Jak często można używać frytkownicy beztłuszczowej?

Wiele osób zastanawia się, czy skoro air fryer jest zdrowszą odpowiedzią na smażenie, to można używać go codziennie. W serwisie dietetycy.org.pl czytamy, że rzeczywiście używanie go może pomóc w przygotowywaniu potraw bez dodatku tłuszczu, które dzięki temu są mniej kaloryczne.

Nie oznacza to jednak, że można jeść żywność przyrządzoną w nim codziennie. W produktach spożywczych, które są wystawione na działanie wysokiej temperatury, smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone, może bowiem powstawać związek zwany akryloamidem, który jest szkodliwy dla naszego organizmu. Jego ilość w jedzeniu jest zależna od składu produktu, metody obróbki oraz temperatury i czasu przyrządzania. Dlatego najbardziej optymalnym będzie, jeśli z air fryera będziemy korzystać maksymalnie trzy razy w tygodniu.

Więcej o: