Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez makowca. Tradycyjny składa się z ciasta przekładanego masą makową z dodatkiem miodu i bakalii. Większą popularność zdobył w Polsce po II wojnie światowej za sprawą osiedleńców ze wschodnich terenów naszego kraju. Co dodać do makowca, żeby się nie popsuł? I jak go upiec, aby nie popękał? Wyjaśniamy.
Czasem może się zdarzyć, że makowiec popsuje się szybciej, niż moglibyśmy się spodziewać. Co ciekawe, powodem wcale nie jest nieodpowiedni sposób przechowywania. Winowajcą jest jeden składnik, który skraca termin przydatności do spożycia. O czym mowa i jak dłużej cieszyć się smakiem wypieku?
Idealny makowiec jest wilgotny w środku, dlatego niektórzy dodają do masy makowej mleko. To jednak ryzykowny pomysł, ponieważ nabiał szybko się psuje, przez co całe ciasto będzie do wyrzucenia. Czym zastąpić mleko? Najlepszym pomysłem będzie dodanie startego na drobnych oczkach jabłka, które "sklei" masę i sprawi, że pozostanie zwarta i nie będzie się rozpadać.
Makowiec zwykle ci pęka podczas pieczenia? Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy, że zastosujesz kilka trików, a wyjdzie idealny.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.