Nie dodawaj tego składnika do masy. Przez niego makowiec szybciej się psuje. Jest alternatywa

To tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jak zrobić makowca, aby wytrzymał jak najdłużej? Okazuje się, że jeden błąd może prowadzić do szybkiego zepsucia i lepiej wyrzucić ten składnik z przepisu. O co chodzi?

Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez makowca. Tradycyjny składa się z ciasta przekładanego masą makową z dodatkiem miodu i bakalii. Większą popularność zdobył w Polsce po II wojnie światowej za sprawą osiedleńców ze wschodnich terenów naszego kraju. Co dodać do makowca, żeby się nie popsuł? I jak go upiec, aby nie popękał? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Jak zrobić makowca, żeby się nie popsuł? Zastąp mleko tym składnikiem 

Czasem może się zdarzyć, że makowiec popsuje się szybciej, niż moglibyśmy się spodziewać. Co ciekawe, powodem wcale nie jest nieodpowiedni sposób przechowywania. Winowajcą jest jeden składnik, który skraca termin przydatności do spożycia. O czym mowa i jak dłużej cieszyć się smakiem wypieku?

Ile trzeba zjeść, żeby przytyć 1 kg?
Ile trzeba zjeść, żeby przytyć 1 kg? Fot. Jacek Łagowski / Agencja Wyborcza.pl

Idealny makowiec jest wilgotny w środku, dlatego niektórzy dodają do masy makowej mleko. To jednak ryzykowny pomysł, ponieważ nabiał szybko się psuje, przez co całe ciasto będzie do wyrzucenia. Czym zastąpić mleko? Najlepszym pomysłem będzie dodanie startego na drobnych oczkach jabłka, które "sklei" masę i sprawi, że pozostanie zwarta i nie będzie się rozpadać.

Jak robić makowca, żeby nie pękł? Trzymaj się tych zasad, a wyjdzie idealny

Makowiec zwykle ci pęka podczas pieczenia? Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy, że zastosujesz kilka trików, a wyjdzie idealny.

  1. Przestudź masę makową, zanim zawiniesz ją w ciasto.
  2. Po wyłożeniu masy i zawinięciu ciasta, odstaw je na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Ciasto owiń papierem do pieczenia, a zapobiegniesz pękaniu na wierzchu i wypływaniu masy makowej na boki. Dodatkowo posmaruj powierzchnię rozmąconym żółtkiem, które "sklei" ciasto.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: