Risotto z burakami i grillowanym kozim serem

Pewnie myslicie, że zrobienie wykwintnego obiadu musi być bardzo skomplikowane. A już na pewno jak słyszycie słowo "risotto". Otóż nie! Przedstawiamy prosty i pyszny przepis na Risotto z burakami i grillowanym kozim serem. To będzie prawdziwa uczta!
Zobacz wideo

Risotto z burakami i grillowanym kozim serem - składniki:

  • kostka masła
  • cebula
  • czosnek
  • burak
  • 100 g ryżu Arborio do risotto
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml bulionu
  • 100 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej Kujawski słonecznikowy Tłoczony na Zimno
  • kozi ser

Risotto z burakami i grillowanym kozim serem - przygotowanie:

  1. Obierz buraka ze skórki i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie wsyp buraka, chwilę pogotuj i dodaj ryż.
  3. Gdy całość się chwilę przesmaży wlej wino i poczekaj aż ryż wchłonie wino. Dodaj część bulionu, by ryż go "wypił".
  4. Następnie dolej resztę bulionu i dodaj masło, parmezan oraz pieprz i sól.
  5. Nałóż na talerz, ułóż grillowany kozi ser i polej Olejem Kujawskim Słonecznikowym. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.