Warzywa w tempurze - idealne na imprezę
Warzywa w tempurze - składniki:
- marchewka
- pietruszka
- burak
Tempura:
- 0,5 litra zimnej wody gazowanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1,5 litra oleju do smażenia
- ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
Warzywa w tempurze - przygotowanie:
1. Obierz marchew, pietruszkę oraz buraka i pokrój je w kawałki.
2. W misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, dodaj odrobinę soli. Następnie wbij dwa jajka i wlej zimną wodę. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj – nie przejmuj się, jeśli konsystencja nie jest idealnie gładka, grudki są pożądane w tej potrawie! Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
3. W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia – jego temperatura powinna wynosić około 170 stopni Celsjusza. Każdy kawałek warzyw zanurz w cieście i wrzuć do oleju. Smaż maksymalnie 2-3 sztuki naraz (w zależności od wielkości garnka), by nie obniżać temperatury tłuszczu.
4. Wyjmij je, gdy ciasto ładnie się zezłoci i połóż na ręczniku papierowym Foxy Cartapaglia, by odsączyć je z nadmiaru oleju. Smacznego!
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź