Warzywa w tempurze - idealne na imprezę
Warzywa w tempurze - składniki:
- marchewka
- pietruszka
- burak
Tempura:
- 0,5 litra zimnej wody gazowanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1,5 litra oleju do smażenia
- ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
Warzywa w tempurze - przygotowanie:
1. Obierz marchew, pietruszkę oraz buraka i pokrój je w kawałki.
2. W misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, dodaj odrobinę soli. Następnie wbij dwa jajka i wlej zimną wodę. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj – nie przejmuj się, jeśli konsystencja nie jest idealnie gładka, grudki są pożądane w tej potrawie! Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
3. W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia – jego temperatura powinna wynosić około 170 stopni Celsjusza. Każdy kawałek warzyw zanurz w cieście i wrzuć do oleju. Smaż maksymalnie 2-3 sztuki naraz (w zależności od wielkości garnka), by nie obniżać temperatury tłuszczu.
4. Wyjmij je, gdy ciasto ładnie się zezłoci i połóż na ręczniku papierowym Foxy Cartapaglia, by odsączyć je z nadmiaru oleju. Smacznego!
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki