Warzywa w tempurze - idealne na imprezę

Dziś Haps prezentuje smaczną i zdrową przekąskę! Jeśli nie masz pomysłu na przystawkę na imprezę lub chrupiący dodatek do obiadu, skorzystaj z naszego przepisu na warzywa w tempurze. Jest tyle możliwości, że nie ma szans, by się znudziło. Smacznego!
Zobacz wideo

Warzywa w tempurze - składniki:

  • marchewka
  • pietruszka
  • burak

Tempura:

  • 0,5 litra zimnej wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1,5 litra oleju do smażenia
  • ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Warzywa w tempurze - przygotowanie:

1. Obierz marchew, pietruszkę oraz buraka i pokrój je w kawałki.

2. W misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, dodaj odrobinę soli. Następnie wbij dwa jajka i wlej zimną wodę. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj – nie przejmuj się, jeśli konsystencja nie jest idealnie gładka, grudki są pożądane w tej potrawie! Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.

3. W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia – jego temperatura powinna wynosić około 170 stopni Celsjusza. Każdy kawałek warzyw zanurz w cieście i wrzuć do oleju. Smaż maksymalnie 2-3 sztuki naraz (w zależności od wielkości garnka), by nie obniżać temperatury tłuszczu.

4. Wyjmij je, gdy ciasto ładnie się zezłoci i połóż na ręczniku papierowym Foxy Cartapaglia, by odsączyć je z nadmiaru oleju. Smacznego!