Ciasto z cukinii, czyli piernik na święta z twistem I Haps.pl
Ciasto z cukinii, czyli piernik na święta z twistem
REKLAMA
Haps
Ciasto z cukinii to wspaniały pomysł na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Nie potrzebuje długiego procesu obróbki - wystarczy tylko zetrzeć i dodać resztę składników. A smak? Zapewniamy, że dodatek cynamonu doda nieco świątecznego aromatu i piernikowego smaku. Smacznego!
3
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Ciasto z cukinii - składniki:
cukinia
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
szklanka oleju
200 g miodu
łyżka cynamonu
łyżka kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Dodatkowo:
REKLAMA
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
mała foremka "keksówka"
Ciasto z cukinii - przygotowanie:
Na desce połóż ręcznik papierowy i zetrzyj na niego cukinię. Następnie posól całość, przykryj drugim ręcznikiem papierowym i odsącz nadmiar wody.
Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, olej, miód. Wsyp cynamon, kakao, sodę oraz dodaj startą cukinię. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przełóż do foremki i piecz 50 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu.