Smażone śledzie w zalewie octowej w słoiku
Przed Państwem gwiazda polskich stołów, czyli smażony śledź w zalewie octowej! Lubiana i szanowana przez Polaków przekąska, której receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Co rodzina, to inne proporcje, ale łączy je jedno - kapitalny smak i nostalgiczna podróż do babcinej kuchni. Smacznego!
Smażone śledzie w zalewie octowej - składniki:
- 4 płaty śledziowe
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- marchewka
- cebula
- ziele angielskie
- łyżka białej gorczycy
- łyżka pieprzu kolorowego
- 5 liści laurowych
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka octu
- 1,25 l wody
- sól
Dodatkowo:
- ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
Smażone śledzie w zalewie octowej - przygotowanie:
- Wysyp na talerz mąkę i delikatnie obtocz w niej fileciki.
- Na rozgrzany olej połóż kawałki ryby i smaż z każdej strony, aż się zrumienią.
- Na desce połóż ręcznik papierowy, na którym odsączysz nadmiar tłuszczu ze śledzi.
- Pokrojoną marchew i cebulę wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, wlej wodę oraz ocet i doprowadź do wrzenia.
- Do wyparzonego słoika włóż śledzie i wlej marynatę z warzywami. Całość wstaw na 24 godziny do lodówki. Smacznego!
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
-
Robert Makłowicz - jakie potrawy zjadł w swoich programach? Powstała analiza. Nie tylko liczby robią wrażenie
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz
- Makaron w kozim wydaniu.
- Potrawy z ziemniaków. Przekonaj się, co wiesz o tym polskim warzywie. Będzie komplet?
- Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie
- Popcorn brownie można dostać w sieciówce fast food. A łatwo zrobisz je w domu [PRZEPIS]