Smażone śledzie w zalewie octowej w słoiku I Haps.pl
Smażone śledzie w zalewie octowej w słoiku
REKLAMA
Haps
Przed Państwem gwiazda polskich stołów, czyli smażony śledź w zalewie octowej! Lubiana i szanowana przez Polaków przekąska, której receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Co rodzina, to inne proporcje, ale łączy je jedno - kapitalny smak i nostalgiczna podróż do babcinej kuchni. Smacznego!
4
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Smażone śledzie w zalewie octowej - składniki:
4 płaty śledziowe
mąka pszenna
olej do smażenia
marchewka
cebula
ziele angielskie
łyżka białej gorczycy
łyżka pieprzu kolorowego
5 liści laurowych
1/2 szklanki cukru
szklanka octu
1,25 l wody
sól
Dodatkowo:
REKLAMA
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
Smażone śledzie w zalewie octowej - przygotowanie:
Wysyp na talerz mąkę i delikatnie obtocz w niej fileciki.
Na rozgrzany olej połóż kawałki ryby i smaż z każdej strony, aż się zrumienią.
Na desce połóż ręcznik papierowy, na którym odsączysz nadmiar tłuszczu ze śledzi.
Pokrojoną marchew i cebulę wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, wlej wodę oraz ocet i doprowadź do wrzenia.
Do wyparzonego słoika włóż śledzie i wlej marynatę z warzywami. Całość wstaw na 24 godziny do lodówki. Smacznego!