Klasyczna sałatka szopska - prosta i błyskawiczna przekąska
Przepis na prostą, ale efektowną przekąskę? Sałatkę szopską zrobicie w trymiga i to ze składników, które prawdopodobnie macie w lodówce. Sprawdźcie, jak ją zrobić.
Klasyczna sałatka szopska - składniki:
- 2 średnie pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 długiego ogórka,
- 1/2 małej cebuli,
- 2 łyżki oleju (na przykład z pestek winogron),
- 1 łyżka octu,
- 100 g startego bułgarskiego sera albo pokruszonej fety
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
dodatkowo: ręczniki papierowe Foxy
Klasyczna sałatka szopska - przygotowanie:
- Pomidory i obrany ogórek pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę drobno posiekaj. Posól i odstaw na chwilę. Odcedź z obciekniętej wody na ręczniku papierowym.
- Dopraw pieprzem, skrop olejem oraz octem i wymieszaj razem.
- Rozdziel na talerze. Każdą porcję posyp startym lub pokruszonym serem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?
- Jeśli spałeś na lekcjach przyrody, nie masz szans. Wiesz, gdzie rosną te rośliny?