Klasyczna sałatka szopska - prosta i błyskawiczna przekąska

Przepis na prostą, ale efektowną przekąskę? Sałatkę szopską zrobicie w trymiga i to ze składników, które prawdopodobnie macie w lodówce. Sprawdźcie, jak ją zrobić.
Zobacz wideo

Klasyczna sałatka szopska - składniki:

  • 2 średnie pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 długiego ogórka,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 2 łyżki oleju (na przykład z pestek winogron),
  • 1 łyżka octu,
  • 100 g startego bułgarskiego sera albo pokruszonej fety
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku


dodatkowo: ręczniki papierowe Foxy

Klasyczna sałatka szopska - przygotowanie:

  1. Pomidory i obrany ogórek pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę drobno posiekaj. Posól i odstaw na chwilę. Odcedź z obciekniętej wody na ręczniku papierowym.
  2. Dopraw pieprzem, skrop olejem oraz octem i wymieszaj razem.
  3. Rozdziel na talerze. Każdą porcję posyp startym lub pokruszonym serem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA