Smażony chleb z sosem czosnkowym, czyli frytki i kanapka w jednym

Jeśli lubisz frytki i pieczywo, ten przepis przypadnie ci do gustu. Połączyliśmy dwa pomysły i tak powstał smażony chleb. Ale do tego tanga trzeba trojga - chlebowe frytki maczaj w sosie czosnkowym. Poezja!
Zobacz wideo

Smażony chleb z sosem czosnkowym - składniki:

  • 1 bochenek ciemnego chleba na zakwasie
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g gęstego jogurtu (grecki)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Smażony chleb z sosem czosnkowym - sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrój na kromki, które następnie przecinamy w ok. centymetrowe paski.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojony wcześniej chleb i smaż ok. 6-8 minut, co jakiś czas przewracając. Smażone paluszki chlebowe będą gotowe, kiedy staną się złote i chrupkie. Podczas smażenia prawdopodobnie wchłoną też dużą ilość oleju. Odcedź je i wyłóż na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, startym czosnkiem i dopraw solą i pieprzem.
  4. Chrupiący chleb maczaj w sosie.
Więcej o:
Copyright © Agora SA