Smażony chleb z sosem czosnkowym, czyli frytki i kanapka w jednym I Haps.pl
Smażony chleb z sosem czosnkowym, czyli frytki i kanapka w jednym
REKLAMA
Haps
Jeśli lubisz frytki i pieczywo, ten przepis przypadnie ci do gustu. Połączyliśmy dwa pomysły i tak powstał smażony chleb. Ale do tego tanga trzeba trojga - chlebowe frytki maczaj w sosie czosnkowym. Poezja!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Smażony chleb z sosem czosnkowym - składniki:
1 bochenek ciemnego chleba na zakwasie
3 ząbki czosnku
250 g gęstego jogurtu (grecki)
1 pęczek szczypiorku
Olej rzepakowy do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Smażony chleb z sosem czosnkowym - sposób przygotowania:
Chleb pokrój na kromki, które następnie przecinamy w ok. centymetrowe paski.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojony wcześniej chleb i smaż ok. 6-8 minut, co jakiś czas przewracając. Smażone paluszki chlebowe będą gotowe, kiedy staną się złote i chrupkie. Podczas smażenia prawdopodobnie wchłoną też dużą ilość oleju. Odcedź je i wyłóż na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, startym czosnkiem i dopraw solą i pieprzem.