Smażony chleb z sosem czosnkowym, czyli frytki i kanapka w jednym
Jeśli lubisz frytki i pieczywo, ten przepis przypadnie ci do gustu. Połączyliśmy dwa pomysły i tak powstał smażony chleb. Ale do tego tanga trzeba trojga - chlebowe frytki maczaj w sosie czosnkowym. Poezja!
Smażony chleb z sosem czosnkowym - składniki:
- 1 bochenek ciemnego chleba na zakwasie
- 3 ząbki czosnku
- 250 g gęstego jogurtu (grecki)
- 1 pęczek szczypiorku
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Smażony chleb z sosem czosnkowym - sposób przygotowania:
- Chleb pokrój na kromki, które następnie przecinamy w ok. centymetrowe paski.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojony wcześniej chleb i smaż ok. 6-8 minut, co jakiś czas przewracając. Smażone paluszki chlebowe będą gotowe, kiedy staną się złote i chrupkie. Podczas smażenia prawdopodobnie wchłoną też dużą ilość oleju. Odcedź je i wyłóż na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, startym czosnkiem i dopraw solą i pieprzem.
- Chrupiący chleb maczaj w sosie.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku