Tofu z warzywami i ryżem

Mimo przewrotnej nazwy tofu wcale nie jest "fu" (jeśli tylko je dobrze przyrządzimy). Smażone z dodatkiem warzyw, to prawidzwe niebo w gębie!
Zobacz wideo

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 500 g tofu
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 doniczka kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • ręczniki Foxy 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokrój drobno: cebulę w piórka, bakłażana w kostki, cukinie w plasterki, a papryki w paski. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez moździerz, chili pokrój w plasterki, a imbir obierz i pokrój w zapałkę.
  2. Zacznij od smażenia tofu. Smaż je pokrojone w grube plastry. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym Foxy.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na chwilkę czosnek, imbir, chili, zamieszaj, dodaj cebulę i mieszaj dalej. Szybko przesmaż, dodaj bakłażana, kilka razy zamieszaj. Wrzuć cukinię i papryki oraz tofu. Gdy warzywa zmiękną, w miseczce wymieszaj mleko kokosowe ze skrobią, sosem sojowym oraz łyżeczką soli i pieprzu. Zalej warzywa i mieszaj szybko ponownie, aż sos zgęstnieje. Podawaj póki gorące dekoruj świeżą kolendrą.
Copyright © Agora SA