Mimo przewrotnej nazwy tofu wcale nie jest "fu" (jeśli tylko je dobrze przyrządzimy). Smażone z dodatkiem warzyw, to prawidzwe niebo w gębie!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Składniki:
REKLAMA
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 bakłażan
1 cukinia
2 cebule
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 ostra papryczka
500 g tofu
2 łyżki oleju
6 łyżek sosu sojowego
1 szklanka mleka kokosowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 doniczka kolendry
sól i pieprz do smaku
ręczniki Foxy
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa pokrój drobno: cebulę w piórka, bakłażana w kostki, cukinie w plasterki, a papryki w paski. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez moździerz, chili pokrój w plasterki, a imbir obierz i pokrój w zapałkę.
Zacznij od smażenia tofu. Smaż je pokrojone w grube plastry. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym Foxy.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na chwilkę czosnek, imbir, chili, zamieszaj, dodaj cebulę i mieszaj dalej. Szybko przesmaż, dodaj bakłażana, kilka razy zamieszaj. Wrzuć cukinię i papryki oraz tofu. Gdy warzywa zmiękną, w miseczce wymieszaj mleko kokosowe ze skrobią, sosem sojowym oraz łyżeczką soli i pieprzu. Zalej warzywa i mieszaj szybko ponownie, aż sos zgęstnieje. Podawaj póki gorące dekoruj świeżą kolendrą.