Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem, czyli trochę Bliskiego Wschodu w megaprostym wydaniu I Haps.pl
Link został skopiowany
Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem, czyli trochę Bliskiego Wschodu w megaprostym wydaniu
REKLAMA
Haps
Idealne do obiadu, na przyjęcia albo do chrupania jako przekąska. Jeśli jeszcze nie próbowaliście marchewek na domowym labneh, zdecydowanie pora to zmienić. Instrukcja poniżej.
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem - składniki:
250 g młodych marchewek
20 g masła
sól i pieprz do smaku
garść prażonego sezamu
olej sezamowy do smaku
Na labneh:
REKLAMA
250 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
5 g soli morskiej
20 g oliwy z oliwek
Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem - sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania labneh: jogurt wymieszaj z solą morską i oliwą. Następnie przełóż go na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstaw do odciekania. Jogurt musi zgęstnieć.
Marchewki obierz ze skórki. Pokrój na połówki lub ćwiartki i usmaż na patelni na odrobinie masła. Złotobrązowe marchewki odcedź z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawaj je na talerzu z kleksem labneh, posypane prażonym sezamem i polane odrobiną oleju sezamowego.