Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem, czyli trochę Bliskiego Wschodu w megaprostym wydaniu

Idealne do obiadu, na przyjęcia albo do chrupania jako przekąska. Jeśli jeszcze nie próbowaliście marchewek na domowym labneh, zdecydowanie pora to zmienić. Instrukcja poniżej.
Zobacz wideo

Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem - składniki:

  • 250 g młodych marchewek
  • 20 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • garść prażonego sezamu
  • olej sezamowy do smaku

Na labneh:

  • 250 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • 5 g soli morskiej
  • 20 g oliwy z oliwek

Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania labneh: jogurt wymieszaj z solą morską i oliwą. Następnie przełóż go na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstaw do odciekania. Jogurt musi zgęstnieć.
  2. Marchewki obierz ze skórki. Pokrój na połówki lub ćwiartki i usmaż na patelni na odrobinie masła. Złotobrązowe marchewki odcedź z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Podawaj je na talerzu z kleksem labneh, posypane prażonym sezamem i polane odrobiną oleju sezamowego.
Więcej o: