Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem, czyli trochę Bliskiego Wschodu w megaprostym wydaniu I Haps.pl
Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem, czyli trochę Bliskiego Wschodu w megaprostym wydaniu
REKLAMA
Haps
Idealne do obiadu, na przyjęcia albo do chrupania jako przekąska. Jeśli jeszcze nie próbowaliście marchewek na domowym labneh, zdecydowanie pora to zmienić. Instrukcja poniżej.
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem - składniki:
250 g młodych marchewek
20 g masła
sól i pieprz do smaku
garść prażonego sezamu
olej sezamowy do smaku
Na labneh:
REKLAMA
250 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
5 g soli morskiej
20 g oliwy z oliwek
Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem - sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania labneh: jogurt wymieszaj z solą morską i oliwą. Następnie przełóż go na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstaw do odciekania. Jogurt musi zgęstnieć.
Marchewki obierz ze skórki. Pokrój na połówki lub ćwiartki i usmaż na patelni na odrobinie masła. Złotobrązowe marchewki odcedź z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawaj je na talerzu z kleksem labneh, posypane prażonym sezamem i polane odrobiną oleju sezamowego.