Gdy przychodzi dzień, w którym nie możecie się zdecydować, czy macie ochotę na obiad, czy od razu przejść do deseru, mamy na to pyszne rozwiązanie! Zwycięski przepis na sernik z łososiem wędzonym na gorąco nadesłany przez Panią Justynę w konkursie Hapsa wraz z marką MOWI rozstrzygnie wszelkie rozterki! A po wszystkim i tak zalecamy jakiś deser. Smacznego!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone - Składniki:
150 g słonych krakersów
40 g roztopionego masła
2 opakowania (125 g) łososia wędzonego na gorąco MOWI (naturalny)
2/3 szklanki nerkowców
1 nieduże mango
2 papryki (spiczaste)
1 szklanka groszku mrożonego
1/2 niedużej papryczki chili
2 łyżki kompozycji tajskich ziół
300 g sera twarogowego
250 g sera mascarpone
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
listki kolendry
Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone - Przygotowanie:
Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem, a następnie wysypujemy masę krakersową i wklepujemy ją w dno formy. Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
Nerkowce drobno siekamy.
Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mango obieramy i kroimy w kostkę.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie paseczki.
Łososia wędzonego na gorąco MOWI dzielimy na mniejsze kawałki.
Twaróg i mascarpone wrzucamy do szerokiej miski i przy pomocy miksera mieszamy dokładnie z jajkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy masa będzie już jednolita dodajemy pieprz, sól, tajskie zioła oraz startą na tarce o małych oczkach papryczkę chili. Masę łączymy z łososiem, mango, papryką i groszkiem oraz połową posiekanych nerkowców. Całość wylewamy do tortownicy, a następnie posypujemy pozostałymi orzechami.
Pieczemy około 100 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Mniej więcej w połowie pieczenia, kiedy nerkowce już ładnie się zarumienią, sernik przykrywamy arkuszem folii aluminiowej. Sernik dekorujemy kolendrą, a przed pokrojeniem odczekujemy około 15 minut, w innym wypadku nasze danie będzie się rozpadać.