Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone
Gdy przychodzi dzień, w którym nie możecie się zdecydować, czy macie ochotę na obiad, czy od razu przejść do deseru, mamy na to pyszne rozwiązanie! Zwycięski przepis na sernik z łososiem wędzonym na gorąco nadesłany przez Panią Justynę w konkursie Hapsa wraz z marką MOWI rozstrzygnie wszelkie rozterki! A po wszystkim i tak zalecamy jakiś deser. Smacznego!
Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone - Składniki:
- 150 g słonych krakersów
- 40 g roztopionego masła
- 2 opakowania (125 g) łososia wędzonego na gorąco MOWI (naturalny)
- 2/3 szklanki nerkowców
- 1 nieduże mango
- 2 papryki (spiczaste)
- 1 szklanka groszku mrożonego
- 1/2 niedużej papryczki chili
- 2 łyżki kompozycji tajskich ziół
- 300 g sera twarogowego
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz
- listki kolendry
Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone - Przygotowanie:
- Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem, a następnie wysypujemy masę krakersową i wklepujemy ją w dno formy. Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
- Nerkowce drobno siekamy.
- Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mango obieramy i kroimy w kostkę.
- Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie paseczki.
- Łososia wędzonego na gorąco MOWI dzielimy na mniejsze kawałki.
- Twaróg i mascarpone wrzucamy do szerokiej miski i przy pomocy miksera mieszamy dokładnie z jajkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy masa będzie już jednolita dodajemy pieprz, sól, tajskie zioła oraz startą na tarce o małych oczkach papryczkę chili. Masę łączymy z łososiem, mango, papryką i groszkiem oraz połową posiekanych nerkowców. Całość wylewamy do tortownicy, a następnie posypujemy pozostałymi orzechami.
- Pieczemy około 100 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Mniej więcej w połowie pieczenia, kiedy nerkowce już ładnie się zarumienią, sernik przykrywamy arkuszem folii aluminiowej. Sernik dekorujemy kolendrą, a przed pokrojeniem odczekujemy około 15 minut, w innym wypadku nasze danie będzie się rozpadać.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz