Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone

Gdy przychodzi dzień, w którym nie możecie się zdecydować, czy macie ochotę na obiad, czy od razu przejść do deseru, mamy na to pyszne rozwiązanie! Zwycięski przepis na sernik z łososiem wędzonym na gorąco nadesłany przez Panią Justynę w konkursie Hapsa wraz z marką MOWI rozstrzygnie wszelkie rozterki! A po wszystkim i tak zalecamy jakiś deser. Smacznego!
Zobacz wideo

Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone - Składniki:

  • 150 g słonych krakersów
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 opakowania (125 g) łososia wędzonego na gorąco MOWI (naturalny)
  • 2/3 szklanki nerkowców
  • 1 nieduże mango
  • 2 papryki (spiczaste)
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 1/2 niedużej papryczki chili
  • 2 łyżki kompozycji tajskich ziół
  • 300 g sera twarogowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • listki kolendry

Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone - Przygotowanie:

  1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem, a następnie wysypujemy masę krakersową i wklepujemy ją w dno formy. Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
  2. Nerkowce drobno siekamy.
  3. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie paseczki.
  6. Łososia wędzonego na gorąco MOWI dzielimy na mniejsze kawałki.
  7. Twaróg i mascarpone wrzucamy do szerokiej miski i przy pomocy miksera mieszamy dokładnie z jajkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy masa będzie już jednolita dodajemy pieprz, sól, tajskie zioła oraz startą na tarce o małych oczkach papryczkę chili. Masę łączymy z łososiem, mango, papryką i groszkiem oraz połową posiekanych nerkowców. Całość wylewamy do tortownicy, a następnie posypujemy pozostałymi orzechami.
  8. Pieczemy około 100 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Mniej więcej w połowie pieczenia, kiedy nerkowce już ładnie się zarumienią, sernik przykrywamy arkuszem folii aluminiowej. Sernik dekorujemy kolendrą, a przed pokrojeniem odczekujemy około 15 minut, w innym wypadku nasze danie będzie się rozpadać.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.