1. Wymieszaj drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej, przykryj ściereczką i odstaw masę na kwadrans do wyrośnięcia.
2. W większej misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem i solą. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
3. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową. Bliny smaży z dwóch stron na złocisty kolor.
4. Gotowe bliny ozdób majonezem, łososiem, koprem i ikrą. Smacznego!
1. Obierz jabłka i pokrój w paski dodaj do wody z sokiem cytryny, aby nie zbrązowiały.
2. Obierz selera i pokrój w cienkie słupki i dodaj do jabłka. Pokrój podobnie kurczaka i fenkuł.
3. Zalej rodzynki gorąca wodą i odstaw na 3 minuty. Rodzynki odcedź i dodaj do warzyw. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem.
4. Dodaj rukolę, majonez, grubo posiekane lub rozgniecione orzechy włoskie. Do smaku dodaj sól i wymieszać wszystkie składniki.
5. Z główki sałaty lodowej zrób "miseczki" i nałóż do środka sałatkę. Smacznego!