Pojedynek dań - na słono: chałka z pastą jajeczną vs słodka babka z majonezem
Czas na trzecie starcie! W dzisiejszym odcinku naprzeciw siebie staną: słodka chałka z pastą jajeczną i czarnuszką Adriany oraz babka majonezowa Tomasza. Które danie wygra? Przekonajcie się sami!
Chałka z pastą jajeczną i czarnuszką - składniki:
- 6 jaj
- łyżka czarnuszki
- 4 łyżki majonezu Pudliszki
- łyżka musztardy
- szczypiorek
- natka pietruszki
- kiszony ogórek
- sól, pieprz
- chałka
- łyżka masła
Chałka z pastą jajeczną i czarnuszką - przygotowanie:
- Chałkę kroimy na kromki i obsmażamy na maśle z obu stron na złoty kolor
- Jaja gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
- Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz oraz czarnuszkę i pokrojonego w kostkę ogórka.
- Pastę jajeczną podajemy na chałce i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego!
Babka z majonezem - składniki:
- 2 jaja
- 120 g cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki majonezu Pudliszki
- łyżeczka aromatu cytrynowego
Lukier:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
Babka z majonezem - przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Do miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij przez kilka minut na puszystą masę. Dodaj majonez, aromat cytrynowy, wsyp mąkę cały czas miksując
- Masę przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Upieczoną babkę przełóż na deskę lub talerz. Składniki na lukier dokładnie wymieszaj i polej nim ciasto. Posyp kwiatkami lub dowolnymi dodatkami i... Smacznego!
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź