Pojedynek dań - na słono: chałka z pastą jajeczną vs słodka babka z majonezem

Czas na trzecie starcie! W dzisiejszym odcinku naprzeciw siebie staną: słodka chałka z pastą jajeczną i czarnuszką Adriany oraz babka majonezowa Tomasza. Które danie wygra? Przekonajcie się sami!
Zobacz wideo

Chałka z pastą jajeczną i czarnuszką - składniki:

  • 6 jaj
  • łyżka czarnuszki
  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • łyżka musztardy
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • kiszony ogórek
  • sól, pieprz
  • chałka
  • łyżka masła

Chałka z pastą jajeczną i czarnuszką - przygotowanie:

  1. Chałkę kroimy na kromki i obsmażamy na maśle z obu stron na złoty kolor
  2. Jaja gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
  3. Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz oraz czarnuszkę i pokrojonego w kostkę ogórka.
  4. Pastę jajeczną podajemy na chałce i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego!

Babka z majonezem - składniki:

  • 2 jaja
  • 120 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki majonezu Pudliszki
  • łyżeczka aromatu cytrynowego

Lukier:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Babka z majonezem - przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  2. Do miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij przez kilka minut na puszystą masę. Dodaj majonez, aromat cytrynowy, wsyp mąkę cały czas miksując
  3. Masę przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Upieczoną babkę przełóż na deskę lub talerz. Składniki na lukier dokładnie wymieszaj i polej nim ciasto. Posyp kwiatkami lub dowolnymi dodatkami i... Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA