Pojedynek dań - na słono: chałka z pastą jajeczną vs słodka babka z majonezem I Haps.pl
Pojedynek dań - na słono: chałka z pastą jajeczną vs słodka babka z majonezem
REKLAMA
Haps
Czas na trzecie starcie! W dzisiejszym odcinku naprzeciw siebie staną: słodka chałka z pastą jajeczną i czarnuszką Adriany oraz babka majonezowa Tomasza. Które danie wygra? Przekonajcie się sami!
8
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Chałka z pastą jajeczną i czarnuszką - składniki:
6 jaj
łyżka czarnuszki
4 łyżki majonezu Pudliszki
łyżka musztardy
szczypiorek
natka pietruszki
kiszony ogórek
sól, pieprz
chałka
łyżka masła
Chałka z pastą jajeczną i czarnuszką - przygotowanie:
Chałkę kroimy na kromki i obsmażamy na maśle z obu stron na złoty kolor
Jaja gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz oraz czarnuszkę i pokrojonego w kostkę ogórka.
Pastę jajeczną podajemy na chałce i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego!
Babka z majonezem - składniki:
2 jaja
120 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki majonezu Pudliszki
łyżeczka aromatu cytrynowego
Lukier:
REKLAMA
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
Babka z majonezem - przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Do miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij przez kilka minut na puszystą masę. Dodaj majonez, aromat cytrynowy, wsyp mąkę cały czas miksując
Masę przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Upieczoną babkę przełóż na deskę lub talerz. Składniki na lukier dokładnie wymieszaj i polej nim ciasto. Posyp kwiatkami lub dowolnymi dodatkami i... Smacznego!