Pojedynek dań: na ciepło - grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem vs. tatar z majonezem rydzowym

W czwartym, finałowym starciu, Adriana Marczewska i Tomasz Pazdyk stoczą pojedynek na dania na ciepło i na zimno. Kto wygra? Rozgrzewające krewetki z chilli, a może wspaniały i aromatyczny tatar siekany z olejem rydzowym? Do biegu, gotowi, start!
Zobacz wideo

Grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem z sosem aioli z szafranem - składniki:

  • czerwona papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • czosnek suszony
  • łyżka młotkowanego pieprzu
  • łyżka soku z cytryny
  • olej
  • duże krewetki
  • sól, pieprz
  • skórka z cytryny
  • kolendra

Sos aioli - składniki:

  • łyżka majonezu Pudliszki
  • cytryna
  • czosnek suszony
  • ząbek czosnku czosnek
  • szafran

Grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem - przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj chilli, czosnek, pieprz, sok z cytryny, sól, pieprz i dwie łyżki oleju.
  2. Dodaj krewetki i wymieszaj.
  3. Rozgrzej patelnię grillową, dodaj olej i smaż na średnim ogniu, aż krewetki się przypieką - maksimum przez 5 minut.
  4. Podawaj z aioli z majonezu Pudliszki, skórką cytryny i opcjonalnie z ryżem.

Tatar z majonezem rydzowym - składniki:

  • 1/2 kg polędwicy wołowej
  • 200 g marynowanych grzybów
  • 200 g ogórka kiszonego lub małosolnego
  • 200 g białej cebuli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 5 łyżek majonezu Pudliszki
  • 40 ml oleju rydzowego
  • 20 g anchois
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • natka pietruszki
  • masło

Tatar z majonezem rydzowym - przygotowanie:

  1. Mięso i dodatki posiekaj.
  2. Polędwicę przypraw solą i pieprzem, musztardą, papryką i dodaj olej. Wymieszaj całość.
  3. Majonez zmiksuj z olejem rydzowym i anchois.
  4. Wyłóż wszystkie dodatki, dodaj żółtko, kropki majonezu i posyp natką.
Więcej o:
Copyright © Agora SA