Tort czekoladowy z jeżynami i... majonezem! I Haps.pl
Tort czekoladowy z jeżynami i... majonezem!
REKLAMA
Haps
Na pewno słyszeliście o pysznej babce z majonezem. Tym razem prezentujemy wam czekoladową kuzynkę tego pysznego deseru, czyli tort czekoladowy z jeżynami! Zapewniamy wspaniałe doznania smakowe i zadowolenie gości. Smacznego!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Tort czekoladowy z jeżynami - składniki:
2 1/4 szklanki mąki tortowej
1 1/4 szklanki gorzkiego kakao
2 szklanki cukry trzcinowego
1 szklanka majonezu Pudliszki
1 szklanka mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem - składniki:
500 g mascarpone
400 g kremu czekoladowo-orzechowego
jeżyny
Tort czekoladowy z jeżynami - przygotowanie:
Majonez, mleko oraz kawę rozpuszczalną i cukier trzcinowy dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz mąkę. Całość ponownie wymieszaj i wlej do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na trzy części.
Teraz czas na krem. W misce wymieszaj mascarpone z kremem czekoladowo-orzechowym. Każdą część ciasta solidnie wysmaruj kremem i złóż w całość.