Tort czekoladowy z jeżynami i... majonezem!

Na pewno słyszeliście o pysznej babce z majonezem. Tym razem prezentujemy wam czekoladową kuzynkę tego pysznego deseru, czyli tort czekoladowy z jeżynami! Zapewniamy wspaniałe doznania smakowe i zadowolenie gości. Smacznego!
Zobacz wideo

Tort czekoladowy z jeżynami - składniki:

  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 szklanki cukry trzcinowego
  • 1 szklanka majonezu Pudliszki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem - składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 400 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • jeżyny

Tort czekoladowy z jeżynami - przygotowanie:

  1. Majonez, mleko oraz kawę rozpuszczalną i cukier trzcinowy dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz mąkę. Całość ponownie wymieszaj i wlej do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
  3. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na trzy części.
  4. Teraz czas na krem. W misce wymieszaj mascarpone z kremem czekoladowo-orzechowym. Każdą część ciasta solidnie wysmaruj kremem i złóż w całość.
  5. Gotowy tort ozdób jeżynami. Smacznego!