Zacznij od przygotowania sprzętu, bo składniki są na tyle powszechne, że znajdziesz je w dobrym sklepie spożywczym. Do zrobienia makaronu ręcznie w domu potrzebujesz drewnianej stolnicy, ostrego noża do wykrajania formy makaronu z ciasta oraz sito do mąki. Możesz też skorzystać z maszynki do wyrabiania makaronu, co pozwoli na przyspieszenie procesu, a także umożliwi wykrojenie bardzo fantazyjnych nitek makaronu. Innym urządzeniem, które sprawdzi się w domowym wyrobie makaronu, jest robot planetarny.
Robot planetarny ma o wiele więcej funkcji niż maszyna do robienia makaronu, dlatego jego zakup to dobry pomysł, jeśli szukasz niezawodnego i praktycznego urządzenia do pomocy w kuchni. Do robota planetarnego Kenwood dokupisz specjalne przystawki do makaronów, wykonane ze stali nierdzewnej, które pozwalają wykroić spaghetti i inne klasyczne kształty, oraz wykrojnik do wyrabiania bardziej fikuśnych kształtów makaronów. Ponadto można dokupić wałkowarkę, która gwarantuje, że ciasto będzie miało właściwą grubość – do wyboru aż 10 grubości wałkowania.
Przystawki i wykrojnik do makaronów marki Kenwood oferowane do robota planetarnego umożliwiają zrobienie m.in. spaghetti, casarecce, silatelli, pappardelle, bigoli, fusili, linguine, conchigliette, orecchiette.
Ciasto na domowy makaron nie ma wielu składników, wystarczy na 4 porcje dodać:
5 kurzych jaj – w tym 2 całe i 3 żółtka,
300 g mąki,
łyżkę oliwy z oliwek,
trochę soli.
Zadbaj o jakość składników
Cała tajemnica domowego makaronu tkwi w jakości składników dodanych do ciasta, bo mogą one zaważyć na smaku oraz wyglądzie włoskiej pasty.
Podstawowa kwestia do przemyślenia, to jaka mąka do makaronu będzie najlepsza? Zdecydowanie mąka pszenna typu 00, która jest mocno zmielona i ma wysoką zawartość glutenu. Z takiej mąki uzyskasz doskonale delikatny, a jednocześnie sprężysty makaron, który nie nasiąknie zbyt mocno sosem. Z łatwością ugotujesz go al dente. Dobrym zamiennikiem tej mąki może być mąka pszenna typu 550, bardziej powszechnie wykorzystywana w wielu domach. Wystarczy przesiać ją, by wyeliminować ewentualne grudki. Makaron z takiej mąki będzie cięższy i twardszy, ale równie dobry. Jeśli chcesz, możesz zastosować mieszankę – np. 200 g mąki pełnoziarnistej, jak żytnia, gryczana, 100 g mąki pszennej, by uzyskać bardziej zdrową wersję makaronu.
Jeśli chodzi o dobór jajek, to wybierz wysokiej jakości jajka ze sprawdzonego źródła, najlepiej chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu. Powinny mieć żółtka o intensywnym kolorze oraz średni lub duży rozmiar.
Gra w kolory – dodatki do ciasta
Kolorowy makaron będzie kapitalnie wyglądać na talerzu, a do tego może mieć intrygujący smak, zależnie do wybranego barwnika. Dodaj na etapie ugniatania ciasta właściwy barwnik, by zmienić kolor i smak makaronu, np. przecier pomidory dla czerwonego odcienia, posiekany szpinak, bazylię, pietruszkę dla zielonego koloru, szafran albo kurkumę, by nadać makaronowi intensywny żółty kolor, a także wyostrzyć jego smak.
Składniki gotowe, sprzęt przygotowany, barwnik wybrany – pozostaje jedynie postępować według kilku kroków, by przygotować we własnej kuchni makaron niczym z włoskiej tawerny:
Wymieszaj i wyrabiaj składniki – jajka, mąkę, sól, oliwę – w misce do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę i kolor.
Przełóż ciasto na stolnicę i dalej zagniataj, aby wyrobić je na sprężyste i gładkie. Na tym etapie możesz dodać barwnik.
Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmij ciasto i podziel na mniejsze części.
Wałkuj po każdej części ciasta na kształt prostokąta lub skorzystaj z wałkowarki, by uniknąć ręcznego wałkowania. Ciasto powinny być bardzo cienkie – podobne do tego przygotowanego na pierogi.
Rozwałkowane ciasto odłóż na kilka minut na bok, by się wysuszyło, następnie przełóż je na drugą stronę i znów odczekaj kilka minut. Powtórz czynności jeszcze raz.
Dopiero odpowiednio wysuszone ciasto możesz zacząć kroić w plasterki za pomocą noża lub wykrawać specjalną wykrawarką dodaną do robota planetarnego.
Makaron gotuj w osolonej, wrzącej wodzie około 2 minuty. Odcedzaj w durszlaku.
Warto wiedzieć, że makaron domowy można przygotować na zaś i przechowywać surowy kilka dni w lodowce. Wystarczy jedynie oprószyć go mąką, by się nie pozlepiał. Można też zamrozić przygotowany makaron – maksymalnie na 2 miesiące. Pamiętaj by owinąć go szczelnie folią. Jedno popołudnie z przygotowanie makaronu i można mieć zapas zdrowego, smacznego, domowego makaronu na parę tygodni, bez konieczności kupowania gotowych produktów.
Nie tylko makaron. Czytaj: Jak upiec chleb w domu? - Porady Kenwood >>