3 owocowe konfitury na letnie grillowanie w 3 minuty - do mięs, serów i słonych przekąsek!

Polacy kochają grillować! Zaczynamy już w majówkę, a kończymy około września, czy nawet października, jeśli pogoda pozwala. Na ruszcie najczęściej lądują mięsa, takie jak kiełbaski, kaszanki, piersi z kurczaka, szaszłyki, karkówka czy steki, sery jak camembert czy halloumi, a także warzywa, np. papryka, cukinia czy bakłażan. Nie wyobrażamy sobie także biesiadowania bez chrupiącego chleba, sałatki ze świeżych warzyw, aromatycznych sosów i chłodnych napojów.

Jeśli szukasz czegoś więcej, by zaskoczyć znajomych, olśnić teściów i podbić serca wybrednych dzieciaków, postaw… na konfitury! Do ich przygotowania stosuje się owoce całe lub w połówkach, które po przyrządzeniu zachowują kształt zbliżony do pierwotnego, np. wiśnie czy truskawki. W Polsce przyjęło się jeść je do kanapek czy deserów, jednak warto wiedzieć, że ich słodko-kwaśny smak doskonale przełamuje także słone i pikantne smaki mięs, serów i chrupiących przekąsek.

Owocowe konfitury można dodawać do mięs i serów zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także… do grillowanych owoców, np. gruszki czy mango. Czerwone konfitury, np. żurawinowa, malinowa czy jarzębinowa, świetnie pasują do większości mięs, morelowy chutney doskonale uzupełni delikatniejsze mięsa, jak drób czy indyk, a konfitury z białych owoców, np. agrestu, można z powodzeniem serwować do pieczonych warzyw korzeniowych. Możliwości łączenia smaków są nieograniczone, a przyjemność z testowania – niezapomniana!

Anshu-a

Juliana-barquero

Marcus-loke

Nie masz doświadczenia w przetworach? Nie szkodzi! Owocowe konfitury to pestka. Przygotujesz je łatwo i szybko niemal z każdego owocu, który rośnie w ogrodzie czy jest dostępny w sklepie. Można do nich dodawać intrygujące dodatki, jak orzechy, zioła i inne przyprawy. Do owoców wystarczy dodać cukier żelujący Diamant, odstawić na trochę, a później tylko zagotować, by po kilku minutach już cieszyć się wyborną, domową konfiturą z wyczuwalnymi kawałkami owoców.

W ofercie Diamant są cukry żelujące 1:1, 2:1, 3:1, które odpowiadają różnym poziomom słodkości konfitur, a także Konfitur-Fix, który pozwala uzyskać dowolną wariację smakową. Wszystkie cukry Diamant cechuje pewny efekt, zawsze ta sama konsystencja i poziom słodkości, a także to, że z przygotowaniem owocowych przetworów poradzi sobie każdy, nawet najmłodsi. Wspólne żelowanie to zresztą świetna zabawa dla całej rodziny i pomysł na wspólne popołudnie. Tych, dla których najważniejszy jest prosty skład domowych przetworów, z pewnością ucieszy fakt, że cukier 1:1 oraz nowość – cukier 2:1 - są dostępne bez dodatku konserwantów.

Gotowi na to, aby zostać królem lub królową grilla? Czas na letni food-pairing i zaskakujące połączenia smakowe! Mamy dla Was 3 proste przepisy na owocowe konfitury, które sprawią, że na nowo zakochacie się w grillowej klasyce.

TRUSKAWKA Z PIKANTNYM KARDAMONEM, WANILIĄ I LIMONKĄ

  • 1 kg truskawek
  •  Łyżeczka kardamonu
  •  2 laski wanilii
  • Sok z 1 limonki
  • 500 g cukru żelującego Diamant 2:1

Umyj, usuń szypułki z truskawek i pokrój je na kawałki. Przełóż go garnka, zasyp cukrem żelującym Diamant, wymieszaj i zostaw na 3-4 godziny. Po tym czasie dodaj kardamon i wanilię, a konkretnie same ziarenka wydobyte z laski wanilii np. przy pomocy noża, oraz sok limonki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Gotowe!

SŁODKA TRUSKAWKA Z AROMATYCZNYM TYMIANKIEM

  • 1 kg truskawek
  • 500 g Cukier Żelujący Diamant 2:1
  • Garść tymianku
  • Sok z 1/2 cytryny

Owoce umyj, usuń szypułki i pokrój na kawałki. Zasyp cukrem żelującym Diamant 2:1, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny w naczyniu z przykryciem. Potem wstaw na gaz, doprowadź do wrzenia, dodaj tymianek i sok z cytryny. Gotuj 3 minuty ciągle mieszając. Gotowe!

KONFITURA BANANOWO-ANANASOWA Z NUTKĄ KOKOSA

  • 4 duże banany
  • puszka ananasów
  • 2 duże łyżki wiórków kokosowych
  • cytryna
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix
  • Cukier Biały Diamant

Obierz i pokrój banany na kawałki, przełóż do garnka. Ananasy razem z syropem zblenduj i dodaj do bananów. Owoce z resztą składników wymieszaj w garnku i gotuj na wolnym ogniu, aż banany się rozgotują. Dodaj wiórki kokosowe i opakowanie Konfitur-Fix. Dodaj też Cukier Biały (od 300 do 500 g wedle uznania i stopnia słodkości). Pod koniec skrop sokiem z połowy cytryny, wymieszaj. Przełóż do słoiczków i zapasteryzuj.

Za sprawą prostych cukrów żelujących Diamant i letniej akcji www.zelovelato.pl, Polacy na nowo zakochują się w owocowych przetworach! Miłosnemu szaleństwu z owocami w roli głównej ulegają wszyscy, także kulinarne blogerki, które wystąpiły w social mediowym spocie. Akcję uzupełnia konkurs na Facebooku, w którym wygrać można 100 złotych na letnie zakupy RTV AGD.

Chcesz przetestować cukry żelujące i sprawdzić się w letnich przetworach? Tylko teraz zamówienia cukrów żelujących za minimum 50 złotych z e-sklepu Diamant, wysyłane są GRATIS!

 

Więcej przepisów: www.zelovelato.pl