Jak prawidłowo parzyć kawę, żeby była najlepsza? Podpowiadamy!

Obserwując baristów w kawiarniach możemy ulec wrażeniu, że parzenie kawy to czarna magia. Faktycznie jest to rodzaj sztuki, ale każdy przy odrobinie czasu i chęci jest w stanie ją opanować. Istnieje kilka prostych zasad, którymi warto się kierować, jeśli chcemy, aby nasza kawa smakowała najlepiej.

Ziarna najwyższej jakości

Najbardziej oczywistą rzeczą, wpływającą na smak kawy w filiżance, jest ziarno, z jakiego parzymy kawę. Nawet najlepszy barista nie jest cudotwórcą — bez dobrego ziarna nie możemy mówić o smacznej kawie. Przede wszystkim kawa powinna być świeżo palona, idealnie, jeśli pijemy ją w ciągu 2-3 miesięcy od wypalenia, a już na pewno nie powinniśmy pić kawy starszej niż rok. Data palenia na opakowaniu zawsze jest wyznacznikiem jakości. Kolejnym wyznacznikiem tego, czy mamy do czynienia z kawą dobrej jakości, jest informacja, z jakiego kraju pochodzi ziarno oraz jakich nut smakowych możemy się po nim spodziewać. Jeśli chcecie pić kawę najwyższej jakości, szukajcie ziaren specialty, które otrzymały 80 na 100 punktów w skali SCA.

Młynek — podstawa

Najlepsza kawa jest świeżo mielona. Już po kilku minutach od zmielenia kawa traci cenne smaki i aromaty, a przy tym pochłania te niechciane. Dlatego, jeśli chcemy pić najlepszą kawę, powinniśmy mielić ją bezpośrednio przed parzeniem. Młynek powinien być dopasowany do metody parzenia kawy — jeśli chcemy parzyć espresso, powinniśmy wyposażyć się w dobry młynek ręczny lub automatyczny z możliwością regulowania żaren. Jeśli chcemy parzyć kawę z Coffeedesk.pl metodami przelewowymi, dobrej jakości młynek ręczny lub automatyczny młynek z szerokim zakresem regulacji mielenia jest koniecznością.

Odpowiednia doza i czas parzenia

Dobranie odpowiedniej dozy do metody parzenia jest kluczem do sukcesu w przygotowywaniu najlepszej kawy. W odpowiednim odmierzeniu dozy pomóc nam może specjalna waga do kawy, dokładna waga kuchenna lub jubilerska. W metodach przelewowych kierujemy się standardową proporcją 6 gramów kawy na każde 100 mililitrów kawy, co oznacza, że 300 ml kawy wymaga użycia 18 gramów kawy. Czas parzenia kawy przelewowej powinien być nie krótszy niż 2 i pół minuty i nie dłuższy niż 5. W przypadku espresso uzysk kawy powinien być dwa razy większy niż doza, czyli do 20 ml espresso powinniśmy użyć 10 gramów kawy. Espresso powinno parzyć się od 20 do 40 sekund.

Woda

Kawa składa się w 99% w wody, dlatego jej jakość powinna być tak dobra, jak smaczną kawę chcemy pić. Zwyczajna woda z kranu zawiera sporo chloru i minerałów, które nie pozwalają  rozwinąć się ziarenkom kawy. Wystarczy, że do parzenia kawy będziemy używać wody źródlanej lub przefiltrowanej przez niemineralizowany filtr, a smak kawy zdecydowanie się poprawi.

Copyright © Agora SA